Meteora…intre cer si pamant !

Aici, pe aceste sterpe stânci, ce au devenit palate pentru mii de asceti, au inatat monahii ortodocsi sa fie intelepti in gandire si umili in convingere.
Meteora este locul ideal pentru inaltare si cugetare, nimic altceva decat o gramada de stanci inalte si prapastioase incununate de Manastiri, Schituri si Chilii, ale caror pesteri au fost transformate in schituri ale monahismului ortodox inca din secolul al II-lea.
Ca fenomen fizic este unic in toata lumea, aproape o mie de stanci foarte inalte care de departe apar  ca o padure de piatra, rasar pe neasteptate in fata ta nascand teama si extazul inlauntrul tau. Crearea campului trikalian, dupa cum spun specialistii, este pusa pe seama asa zisei perioade tertiere care se pierde in epoca tulbure de acum 60.000.000 de ani. Apele care constituiau un lac mare au crescut mult si au condus la crearea deschiderii de la Tembi, prin care s-a varsat in Marea Egee. In felul acesta s-a format zona care a fost cu mult mai tarziu locuita.

Manastirea Marele Meteor

Manastirea Sfanta Treime

Manastirea Sfantul Stefan

Nu s-a constatat cu exactitate cand a parut monahismul la Meteora. In secolul al II-lea existatu monahi si schituri in zona. Monahii locuiau in pesteri sau in mici chilii si in fiecare Duminica sau sarbatoare mare coborau ca sa oficieze in comun liturghia la Doubiani care se numea Kiriako (de Duminica ). Mai tarziu cand numarul manahilor a crescut s-a creat Schitul Stagon. Cuvantul staghi a provenit sau de la “sitagoghi” ( care cara grau ) deoarece campia Tessaliana exista mult grau, sau din alterarea cuvintelor “stous agious” ( la sfinti ) care in final ajunge “stagous”.
Din secolul al XII-lea incepe organizarea sistematica a Schitului care era dependent de episcopia de Stagon.

Sfantul Atanasie

In secolul al XIV- lea un monah deosebit de la Sfantul MunteAtanasie, a sosit pe aceste locuri si a intemeiat prima manastire pe stanca ce atunci purta numele dePlatilithos ( piatra lata ). Pe aceasta stanca impresionanta care se ridica la 613 m deasupra nivelului marii si la 413 m peste Kalambaka si care domina intreg peisajul. Atanasie si-a cladit manastirea lui. Stancii i-a dat numele de Meteor deoarece arata a fi suspendata intre cer si pamant, cu rezultatul ca de atunci intregul complex al stancilor sa poarte numele de Meteora.
Astfel Atanasie, dupa ce a cladit o bisericuta si cateva chilii, a dunat 14 monahi de pe stancile inconjuratoare, a organizat fraternitatea si a pus primele baze ale vietii manastiresti. In aceeasi perioada un alt monah, Varlaam, s-a gandit sa construiasca o alta manastire mare pe stanca de vizavi, inalta de 373 m. Manastirea dupa aproape 200 de ani a fost terminata de doi frati de la Ioannina,Nectarie si Teofanie.
In secolele urmatoare monahismul de la Meteora creste si se cladesc numeroase manastiri. In 1490 este desfiintat prezbiterul schitului si toate schiturile, manastirile, chiliile si sihastriile se supun manastirii Schimbarii la Fata care era dominanta. Din secolul al XVII-lea incepe din pacate declinul monahismului la Meteora si atat numarul manastirilor cat si cel al monahilor se reduce. Astazi functioneaza sase manastiri pe care pelerinii pot sa le viziteze.
Manastirile care functioneaza sunt :
– Schimbarea la Fata a lui Cristos ( Marele Meteor ), inceputa constructia in anul 1382.
– Sfantul Varlaam, inceputa constructia  in anul 1350, continuata la 1518. Pentru construirea Naosului central materialele necesare au fost adunate pe stanca intr-o perioada de 22 de ani, iar ridicarea lui a durat 20 de zile.
– Sfanta Treime construita in 18 ani. Din documente reiese ca au trebuit 70 de ani pentru a urca materialele sus pe stanca si abia apoi a inceput constructia in anul 1458 si terminandu-se in anul 1476.
– Sfantul Stefan Prim Martir cladita la 1192 de calugarul Ieremia. ( Manastire de maicute )
– Sfantul Nicolae Anapafsas construita pe ruinele unei manastiri mai vechi la sfarsitul secolului al XV-lea .
– Manastirea Roussanou, inceputa constructia in anul 1288 de catre calugarii Nicodim si Benedict.( Manastire de maicute )

Manastirea Sfantul Rousanu

Manastirea Sfantul Varlaam

Meteora Panorama

Meteora – transport pe cablu

In afara de manastirile mai sus enumerate si care lupta pentru supravietuirea lor avand in acelasi timp si rol social, in zona Meteorei exista si manastiri nelocuite, parasite astazi. In diferite gravuri si in opere de arta ale unor epoci mai vechi se mentioneaza de existenta acestora.
Aceste manastiri sunt : Manastirea Sfantului Gheorghe Mandilas; Manastirea Sfantului Nicolae Batovas; Manastirea Sfantului Duh; Manastirea Intampinarii lui Cristos; Manastirea Maica Domnului veche; Schitul Doubiani; Manastirea Sfintii Apostoli; Manastirea Atotputernicului; Manastirea Sfantului Grigorie si Sfantului Antonie; Manastirea Sfantului Dimitrie; Manastirea adorarii Lantului Sfantului Petru; Manastirea Sfantului Modestos.
Aspectul nemaipomenit al stancilor inconjurate de covorul verde creaza pelerinului, admiratie si extaz, simtind, de acolo de sus, neputinta lui in fata operei Creatorului. Stancile de la Meteora nu sunt nimic altceva decat palestre spirituale si câmpuri de intrecere unde este slefuita convingerea, este alungat pacatul si se caleste personalitatea.

Grota Sfantul Atanasie Marele Meteor

Un articol de George Vasiliu

Sursa: ghidturciagrecia.ro