Istanbul – miracol si splendoare

Istanbulul este situat pe cele doua continente Asia si Europa. In inima acestuia se afla Bosforul, unde se intalnesc apele Marii Negre si Marii Marmara, orasul fiind impartit in doua de golful Cornul de Aur. Orasul Istanbul de astazi  a fost taramul visurilor marete timp de 2000 ani: primii imparati crestini au vrut sa stabileasca o Noua Roma aici, in Bizant, in secolul al IV-lea, iar cruciatii au pradat orasul de bogatiile sale pentru Dogele Venetiei, in anul 1204.
In 1923 Mustafa Kemal Ataturk a mutat la Ankara capitala noii Republici Turcia, sperand sa rupa vraja Istanbulului.
Insa zona Sultanahmet, care cuprinde principalele atractii turistice ale orasului, continua sa facineze cu patrimoniul cultural-istoric, tinzandu-se totodata spre dezvoltarea moderna a orasului. Vizitatorii Istanbulului raman foarte impresionati de marea diversitate a acestuia. Daca ajungeti pe coasta vestica a Bosforului si va uitati la luminile ce se reflecta prin ferestrele caselor situate pe coasta opusa, probabil veti sesiza in profunzime de ce oamenii au ales in cursul istoriei sa locuiasca pe aceste meleaguri. In asemenea momente va dati seama de ce Istanbulul este unul dintre orasele marete ale lumii.
Va prezint pe scurt obiectivele principale din inima orasului :

Moscheea imperiala Sultanahmet are o extravaganta vizuala datorita celor sase minarete, este construita intre anii 1609 si 1616 la dorinta sultanului Ahmet I, ca raspuns la impunatoarea Hagia Sofia, fiind cunoscuta mai ales ca Moscheea Albastra, din cauza interiorului sau superb, fiind impodobita cu placi albastre si albe din Iznik, reprezentand Gradinile Raiului, intr-o explozie de culoare si lumina.

Palatul Topkapi, reprezentand un adevarat labirint format dintr-un ansamblu de cladiri care au gazduit toti sultanii otomani de-a lungul secolelor, intre sec XV si XIX, construit pe un teren intre golful Cornul de Aur si Marea Marmara. Palatul Topkapi este surprinzator de discret. Adevaratele comori sunt in interior: un tron din aur, incrustat cu smaralde si expresiva zona a haremului. Complexul Palatului Topkapi este si cel mai bun loc din Piata Sultanahmet de unde poti admira apusul soarelui.

Muzeul de Arheologie deschis in 1891 in cadrul complexului Topkapi, adaposteste o colectie uluitoare de artefacte. Un pavilion acoperit in stil persan, datand din 1472, precede mare parte a Palatului Topkapi, si a fost refugiul lui Mehmed Cuceritorul. O alta piesa de rezistenta a colectiei este o tablita din 1258 i.Hr. scrisa in hitita cuneiforma si se pare ca este “primul tratat de pace al lumii”.

Muzeul Sfanta Sofiaa fost timp de 1000 ani cea mai impozanta catedrala a Crestinitatii. A fost construita de catre imparatul Iustinian in 532, iar in 1453, cand otomanii au cucerit orasul, au transformat-o in principala moschee a Istanbulului. Grandoarea, interiorul sau cu multe caverne, cupola maiestoasa si mozaicurile din aur din secolul al X-lea va vor lasa fara cuvinte.

Moscheea Rustem Pasa, dimensiunile reduse ale acestei moschei, construita in anul 1561, creeaza o anume intimitate, ce o transforma intr-un loc al credintei, mai mult decat intr-o atractie turistica. Este un secret bine pastrat, ascunsa la capatul unor trepte, pe o terasa inalta, deasupra unui bazar aglomerat, moscheea este o figura integrata in viata cotidiana si in comertul din vecinatate.

Marele Bazaracest bazar acoperit, construit in secolul al XV-lea de catre sultanul Mehmed Cuceritorul, era ultima oprire pe vechiul Drum al Matasii.
Calitatea sa distinctiva consta in faptul ca “nu poate fi cucerit”, fiindca nu conteaza cat timp petreci acolo sau de cate ori te intorci, intodeauna vei simti ca mai sunt multe de vazut. Acest labirint cu acoperis circular cuprinde aproximativ 4000 de magazine.

Bazarul Egiptean, in coridoarele serpuite ale acestui bazar din secolul al XVII-lea se simte mireasma frunzelor de henna uscate, a batoanelor de scortisoara si a untului de cacao, acesta este parfumul Orientului. Deasupra intrarii in bazar se afla restaurantul Pandeli, cu ospatarii sai in uniforma alba si pestele de apa sarata gatit in pergament, este o capsula a timpului, veche de secole.

Bazilica Cisterna  este cunoscuta si sub denumirea de Palatul Scufundat datorita coloanelor de marmura ce rasar din apa si acoperisurilor arcuite. Luminat in mod misterios, acest rezervor de apa a intarit rezistenta Constantinopolului in fata asediilor, incepand cu secolul al VI-lea, iar azi gazduieste, ocazional, spectacole de muzica si dans.

Hamami Cemberlitas, construita in 1584 de catre Sinan, arhitectul preferat al sultanului Suleyman, aceasta simpla, dar eleganta baie turceasca pune la dispozitia turistilor incaperi separate pentru femei si barbati, unde se pot bucura de sauna speciala cu aburi si de masaje exfoliante revigorante.

Un articol de George Vasiliu

Sursa: ghidturciagrecia.ro