Elvetia este cea mai interesanta tara europeana, datorita contrastelor care o fac unica: confederatie de 26 de cantoane, patru limbi nationale, libertate religioasa deplina, independenta si neutralitate pastrate de secole, neaderare la spatiul economic european. Relieful Elvetiei este inalt. Alpii si Prealpii ocupa 60% din suprafata tarii, altitudinea medie a acestora fiind de 1700 m. Numeroase varfuri trec insa de 4000 m. Peisajul alpin este completat de cei 1800 ghetari. In N-V se desfasoara Muntii Jura. Altitudinea este mai coborata, iar aspectul general este de platou valurit. Partea centrala (Mitteland) este ocupata de un platou ce se desfasoara intre lacurile Geneva/Leman si Constance/Bodensse.
Aici se afla concentrate majoritatea oraselor elvetiene si chiar a elvetienilor. Elvetia este o tara bogata, desi nu are suprafata mare, economia sa este axata pe sectorul serviciilor (mai ales finante si turism) si pe cateva ramuri ale industriei prelucratoare (aparate de precizie, ceasuri). Serviciile financiare reprezinta principalul motor al economiei, neutralitatea fiind un garant al tezaurelor adapostite acolo. Ceasurile elvetiene sunt fabricate mai ales in zona Muntilor Jura, exista aici nu mai putin de 15 ateliere de fabricatie ce contribuie esential la cifra de afaceri inregistrata de aceasta industrie mai ales dupa 1980: Swach, Rolex, Patek Philippe, Piguet, Ebel. De asemenea, ceasurile marilor marci internationale de lux, precum Cartier, Gucci sau Chanel, sunt produse in Elvetia.
Hotelurile elvetiene au preturi ridicate. Exista insa cateva sute de campinguri unde preturile nu depasesc 7 franci (6,3 euro). In regiunile Elvetiei germanice exista posibilitatea cazarii la locuitori (Zimmer frei), cu numai 20-70 franci (18-40 euro). Hotelurile din zonele considerate scumpe au dormitoare anexe mai ieftine (Massenlager). Pretul mediu al unei cazari este de 80-120 franci (50-70 euro).
Rösti (cartofi taiati in bucati si prajiti) este mancarea traditionala in Germania si Elvetia. Branzeturile constituie si ele “traditionalul” in Elvetia, sortimentele Emmental si Gruyère, servite cu crutoane, sunt combinate cu vin alb. Raclette este un alt fel de mancare cu branza care se serveste cu cartofi. Bünderflusch este o mancare pe baza de carne de vita, afumata si taiata in felii subtiri. Localurile si restaurantele unde se pot manca paste sunt peste tot. Restaurantele tip Migros, Coop si Manora nu au o admosfera extraordinara, dar au preturi bune si sunt bine aprovizionate.
Restaurantele exotice (chineze, indiene, vietnameze) sunt foarte scumpe spre deosebire de tarile vecine, unde sunt ieftine. Exista multe locuri unde puteti manca o omleta sau o portie de paste la 10-12 franci (6-8 euro). Pretul mediu al unui pranz, fara a include bautura, variaza intre 15-30 franci (9-18 euro). Aici, un “demi” de bere inseamna o halba de o jumatate de litru, nu un sfert de litru ca in Franta, Belgia sau Olanda.
Iar daca veti comanda un “pression” veti fi serviti cu un pahar de bere de 30 cl.
Berna este sediu al autoritatilor elvetiene si este situata la poalele Alpilor, intr-un meandru al raului Aare, la granita dintre Elvetia germanica si cea romanica. Partea veche a orasului conserva caracterul medieval. Aici se pot vizita turnurile vechi, stradutele inguste si pietele care mai intotdeauna au in mijlocul lor un monument. Trebuie neaparat vizitate vechile straziSpitalgasse (strada comerciala marginita de arcade), Marktgasse (magazine de lux, piete de flori) sau Kramgasse (unde la numarul 49 a locuit, la inceput de sec. XX, Albert Einstein)
Zeitglocketurn-Turnul Orologiului, construit in sec XII, este celebru prin clopotele sale ce bat la patru minute dupa fiecare ora. In acelasi timp, are loc defilarea marionetelor din turn.
Catedrala Sf. Vincent, construita in stil gotic, se remarca prin orga imensa si prin turnul sau ce ofera o panorama asupra orasului.
Kunstmuseum-Muzeul de Arte Frumoase, adaposteste o impresionanta colectie de desene si tablouri realizate de Ferdinand Holder (considerat cel mai important pictor elvetian al sec XIX) si Paul Klee (pictor german, refugiat si stabilit la Berna in 1940).
Alte obiective: Bundestraus-Parlamentul federal, 1852-1857; Primaria-1416; Bärengraben-Grota ursului, animalul-mascota a orasului si Schweizerisches Alpine Museum-Muzeul Alpin Elvetian.
Zürich este important centru financiar, industrial si comercial, precum si cel mai mare oras elvetian. Vechiul oras este traversat de multe strazi pietonale cu numeroase cafenele si restaurante. Pe Spiegelgasse s-a aflat Cabaretul Voltaire, unde in 1916 artistii avangardisti Tristan Tzara, Hugo Ball, Marcel Iancu, Sophie Taeuber s.a. au fondat miscarea “Dada”.
Grossmünster-Catedrala, este un edificiu important, simbol al Reformei in Elvetia germanica, construit intre sec .XI – XIII. Fatada este incadrata de doua turnuri inalte, pe turnul sudic se afla statuia lui Carol cel Mare.
Alte obiective: Uetliberg (panorama asupra orasului); Schweizeriches Landmuseum (Muzeul National al Elvetiei);Bahnhafstrasse (strada comerciala)
Geneva situat pe malul lacului cu acelasi nume este sediul a numeroase organisme internationale, fiind si cel de-al doilea centru al ONU (dupa New York). Este frecvent numit “Roma protestanta”, deoarece aici a trait fondatorul miscarii reformate,Calvin. Tot aici se afla Monumentul Reformei (statuile a patru reformatori: Guillame Farel, Calvin, Théodore de Bèze si John Knox).
Vechiul oras are mici strazi pitoresti unde se afla cladiri din sec XVIII-XIX. Pe Grand ‘Rue, intre numeroasele librarii, anticariate si magazine, se afla casa natala a lui Jean-Jacques Rousseau (la numarul 40).
Catedrala Sf.Petru, impozanta si sobra, pastreaza in interiorul sau sediul lui Calvin, care a fost pastor aici intre 1536 si 1564.
Primaria-in sala Alabama a fost semnata, la 22 august 1864, prima conventie a Crucii Rosii, numita si Conventia de la Geneva.
Casa Tavel– este cea mai veche locuinta din Geneva, adaposteste Muzeul de Istorie a orasului.
Palatul Natiunilor – situat in parcul Ariana, a fost construit intre 1929 si 1936 pentru a adaposti Societatea Natiunilor. A devenit, dupa 1946, al doilea sediu ONU. Impresionante sunt Sala Pasilor Pierduti, Marea Sala a Adunarilor si Sala Consiliului.
Muzeul Ariana ilustreaza istoria ceramicii in Europa si Asia. Numeroase sali sunt consacrate manufacturilor elvetiene: Winterthur, Geneva, Nyon si Zurich.
Alte obiective: Palexpo-Muzeul international al automobilului; Jetul de apa situat in apropierea malului lacului (145 m-cel mai inalt din lume); parcurile Mon Repas, Parcul Perla Lacului, Muzeul International al Crucii Rosii.
Alte destinatii :
Lausanne-un oras vechi, dezvoltat pe trei coline la marginea lacului Leman. Considerat capitala mondiala a olimpismului, unde in 1894 baronul Pierre de Coubertin a infiintat sediul Comitetului International Olimpic (CIO).
Lucerne / Luzern-statiune turistica de renume international situata in NV Lacului celor Patru Cantoane. Vechiul oras este marginit de ziduri si de sapte turnuri. Kapellbrucke, simbolul orasului, este un pod de lemn, acoperit, ce traverseaza raul Reuss in locul unde se varsa in lac. Podul este marginit de un turn octogonal numit Wasserturm ( Castelul de apa).
Basel / Bâle-este al doilea oras ca marime al Elvetiei, este situat pe Rin, in punctul de intalnire a frontierelor elvetiana, franceza si germana.A devenit parte a confederatiei in 1501 si tot aici este locul unui celebru carnaval elvetian. La 11 km est de oras se afla Augusta Raurica -ruinele celei mai vechi colonii romane stabilite pe Rin (44-43 i.Hr).
Jungfraujoch-statiune de altitudine (3475 m), cea mai inalta din Elvetia si printre cele mai inalte din Europa, deservita de o cale ferata cu cremaliera.
Valea Lauterbrunnen–vale glaciara unde se afla cascadele Staubbach si Trummelbach.
Bricegele elvetiene: acestea au fost unul dintre obiectele de cult al sec XX. Sinteza a virtuozitatii elvetiene: precizie, eficace, ergonomice si economice. Cu plasele grena purtand crucea alba, ele se gasesc in toate magazinele confederatiei. Sub marcaWenger sau Victorinox vom afla nu mai putin de 500 modele diferite: de la cele cu lama unica, pana la cele ce cuprind un arsenal in miniatura avand pana la 33 de functii. In fiecare zi sunt fabricate peste 100 000 de exemplare in fabricile din Isbach si Delémont.
Un articol de George Vasiliu
Sursa: ghidturciagrecia.ro