Malta – Insula de miere

Situat în centrul Mării Mediterane, arhipelagul maltez îmbină frumusețea naturală cu 7000 de ani de istorie.

Din timpuri străvechi, frumusețea incredibilă a insulei, coasta cu apele sale cristaline iți încântă privirea: golfurile stâncoase, mici plaje cu nisip roșu, piscine naturale, peșteri subacvatice și porturile naturale au fost răspunzătoare pentru influența și reputația cunoscută în întreaga lume.
Cea mai mare comoară a insulei este piatra sa – un tip deosebit de calcar, această piatră aurie, care i-a câștigat Maltei denumirea de Melita, “insula de miere”. Situată la poarta Africii și a Orientului la 90 km sud de Sicilia, Malta se bucură în liniște de mare și soare.

Malta reprezintă un arhipelag alcătuit din șase insule: Malta, care este cea mai mare ca suprafață ( 246 km2 ), Gozo (67 km2),Comino ( 3,5 km2), Cominotto, Filfia si St. Pavel, ultimele trei fiind nelocuite.
Malta este de fapt un podiș calcaros scund, cu înălțimea maximă de 417 m ( insula Gozo).
Istoria construcțiilor în Malta datează din jurul anului 4000 î.Hr. atunci când au fost construite templele megalitice. Sunt 365 biserici şi capele răspândite pe toate insulele. Din 1530, când Cavalerii Ioaniti s-au asezat in Malta si pana in 1798, cavalerii au trecut Malta printr-o nouă epocă de aur făcând-o cheia arenei culturale a Europei din acea perioada. În 1798 Bonaparte, în drum spre Egipt, a luat Malta de la Cavaleri, doar pana in 1800, deoarece maltezii au cerut ajutor britanicilor.

Ocupatia britanică în Malta a durat până in 1964, când Malta și-a câștigat independența. Maltezii au adoptat sistemul britanic de administraţie, educaţie şi legislaţie.
In 1974 Malta a devenit republică, la 1 mai 2004 a fost admisă ca țară membră a Uniunii Europene iar la 1 ianuarie 2008 integrată zonei Euro.

Valletta este “oraşul modern” construit de Cavalerii Sf. John, o capodoperă a Barocului, este un Oraş de Artă Europeană, un oraş fortăreaţă, este capitala Maltei şi inima Insulelor. Numele Valletta provine de la fondatorul ei, Jean Parisot de la Valletta. Începută în 1566, Valletta a fost gata, cu bastioanele impresionante, forturi şi catedrală, în 15 ani.
Mdina, vechea capitală a insulei, este considerată a fi una dintre cele mai frumoase cetăți medievale locuite din Europa. Străzi înguste și șerpuite presărate cu biserici și palate.
Templele de la Hagar Qim ce privesc spre mare și spre insula Filfla, se numără printre cele mai bine conservate temple din cele peste 30 descoperite în întreg arhipelagul maltez.
Insula Gozo, deseori numit “ţinutul unde timpul stă în loc”, situată la numai o jumatate de ora cu ferry-boatul față de Malta, legendara patrie a nimfei Calypso este un refugiu pitoresc, cu sate vechi, drumuri romantice și vederi panoramice incomparabile ale peisajului și marii. este un ţinut propice plimbării. Gozo este insula perfectă pentru a te refugia la odihna și facilități sportive.
Insula Comino, cândva ascunzătoare pentru piraţi şi contrabandişti, situată la jumătatea distanței dintre Gozo si Malta, este un paradis pentru scufundători , pentru iubitorii sportului cu vela, surferi si drumeți.
Cel mai mare centru de sport din Malta este The Marsa Sports Club cu terenuri de golf, mini-golf, 18 terenuri de tenis, 5 terenuri de squash, terenuri de cricket, bazin de înot.

Dacă vă place să mâncați la restaurant, arta culinară malteză combină cele mai bune ingrediente locale – peștele, fructele de mare, fructele și legumele – cu mâncăruri internaționale.
Și totuși nu există nimic mai gustos decât pâinea malteză, proaspăt scoasă din cuptorul satului.

Un articol de George Vasiliu

Sursa: ghidturciagrecia.ro