Budva – Muntenegru

Datele arheologice confirma ca prima localitate din acest loc a luat nastere inainte de colonizarea regiunii adriatice de catre greci si ca a existat ca oras iliric cu numele de Butua sau Budua. Desi distrus de mai multe ori a fost intotdeauna reconstruit pe vechile temelii.
Orasul Vechi este alcatuit dintr-un complex arhitectonic si urbanistic unic, iar ca localitate exista inca din perioada antichitatii. Sursele istorice, dovezile scrise si bogatia materialelor arheologice indica faptul ca Budva reprezinta unul dintre cele mai vechi centre urbane de pe Adriatica, cu o vechime de peste 2500 de ani. Fiecare piatra din Budva veche, este o legenda. Aceste pietre contin toate splendorile si dificultatile vremurilor trecute in care s-au succedat grecii, romanii, slovenii, saracenii, turcii, venetienii, austro-ungarii si francezii. In prezent, spatiul urban da senzatia de unitate, gratie armoniei imbinarii dintre stradutele si pietele din perioada Evului Mediu tarziu care formeaza un complex cu meterezele solide, cu turnurile acestora si portile orasului. In oras se afla numeroase galerii, mici magazine, baruri, restaurante confortabile iar mirosul marii si al pestelui prajit se impleteste cu sunetele muzicii si arsita noptilor de vara.

Orasul Vechi reprezinta un spatiu expozitional interactiv in care se organizeaza numeroase spectacole in ambientul piatetelor originale. Piata Scriitorilor si Orasul Teatru sunt denumiri care indica caracterul de festival al Budvei.
Ceea ce constituie cu siguranta identitatea rivierei Budva in raport cu celelalte destinatii turistice, sunt minunatele plaje cu nisip sau pietris, nenumaratele golfuri, lacuri, cu cate o insula mai mica sau mai mare precum Sf.Nicola ca protector ce sta in fata Orasului Vechi. De la plajele mari precum Buljaricka si Jaz si pana la cele ascunse de pe insula Sf.Nicola, fiecare vizitator are  oportunitatea sa opteze pentru una dintre aceste frumuseti naturale si sa se relaxeze la soare, in mare si pe nisip.
In Budva intalnim 16 plaje, iar cele mai cunoscute sunt : Buljarica (2000m), Jaz (1200m), Plaja Slovena (1600m), Becici(1950m), Sf. Stefan (700m), Petrovac (600m). Plajele de la Budva au o lungime totala de 10.280 m si o suprafata de 283.440 m².

Pentru a patrunde in sufletul populatiei locale din Pastrovic, Main, Grbljan si alte localitati trebuie sa testati specialitatile bucatariei nationale locale, sa simtiti ospitalitatea acestor gospodari. Pe langa varietatea meniului international se ofera si mancaruri specific continentale si din bucataria muntenegreana: sunca de casa, branza in ulei, masline, peste de mare (San Pierro, dentex, brantin, barbun, macrou, tipar, sardele) raci si nevertebrate (crabi, creveti, caracatita, calamari), scoici precum si peste de rau si lac (crap, beldita, anghila, pastrav). Toate specialitatile traditionale sunt insotite de oferta bauturilor nationale : tuica muntenegreana de tescovina (Prvijenac si Kruna), vinuri albe (Krstac, Chardonnay si Sauvignon), si vinuri negre (Vranac, Vranac Pro cordem).

Recomandari obiective turistice in Budva :
Orasul Vechi Budva – de doua milenii si jumatate se afla pe o mica peninsula si reprezinta tezaurul patrimoniului cultural. Este traversat de o serie de stradute si piete in fata carora se afla constructii memorabile, biserica Sfantei Treimi unde se afla mormantul scriitorului Stefan Mitrov Ljubisa, biserica Sfantul Ivan, biserica Maicii Domnului, si biserica Sfantul Sava.
Cetatea Citadela – cea mai cunoscuta cetate din Budva care de-a lungul veacurilor si-a schimbat destinatia, de la fortareata la inchisoare militara, se presupune ca a fost construita inainte de anul 840.
Cetatea Kosmac – pe drumul de la Cetinje spre mare prima imagine care atrage atentia calatorului este cetatea de deasupra satului Brajici, denumita Kosmac, cetate austro-ungara construita in secolul al XIX0-lea. Ea reprezenta granita intre Austro-Ungaria si Muntenegru.
Siturile arheologice din fata Resortului Avala – aici au fost descoperite in 1938 la Budva, necropola antica, iar in anii 80 s-au efectuat cercetari suplimentare si au fost descoperite noi necropole si numeroase exponate. Situl mai vechi apartine perioadei grco-ilirice si este datat sec III-II i.e.n.
Rezervatia parcului Milocer -parcul ce odinioara inconjura rezidenta familiei regale Karadjordjevic a fost transformat intr-un complex hotelier, Hotelul de elita Milocer cu Piata Reginei si cu cea mai frumoasa plaja, Plaja Reginei, un monument natural al acestei zone de la Adriatica.
Budva are 2.300 de ore cu soare pe an, ceea ce o plaseaza in varful listei metropolelor turistice de pe Mediterana. Temperatura apei marii oscileaza intre 11,7°C in februarie si pana la 24,7°C in luna august. In perioada mai-octombrie temperatura apei marii este de aproximativ 18°C, ceea ce inseamna ca sezonul de baie dureaza 6 luni.

Un articol de George Vasiliu

Sursa: ghidturciagrecia.ro