Mausoleul din Halicarnas

Faimosul Mausoleu din Halicarnas (astazi Bodrum), opera arhitectilor Pytheos si Satyros si a sculptorilor Scopas si Timotheos, considerat a cincea minune a lumii antice, se afla la mai putin de 110 km spre sud de Efes.
El a fost construit de catre satrapul Mausol, guvernator al unei regiuni al imperiului persan, care a domnit intre anii 377 si 353 î.Hr.
Domnia lui era destul de aspra, contemporanii caracterizandu-l drept un despot, care a impus supusilor dari si biruri enorme, dar a si contribuit la prosperarea Halicarnasului si la raspandirea artei si filosofiei grecesti. Cu acest scop, in orasul devenit capitala, la solicitarea lui Mausol, erau invitati arhitecti, invatati, poeti, artisti.

Mausoleul a fost gandit ca loc de veci pentru el si sotia sa, Artemisa, care ii era si sora, dar si pentru a crea un monument grandios, care sa aminteasca generatiilor viitoare despre bogatia si influenta de care se bucura familia regala in timpul vietii si domniei.

Lucrarile au inceput in anul 353 i.Hr si s-au terminat in anul 349 i.Hr., fara ca Mausol sa mai apuce sa vada monumentul terminat. Vaduva sa, Artemisa, a condus lucrarile pana la bun sfarsit. In urma sapaturilor arheologice, s-a stabilit ca fundatia mausoleului era construita dupa un plan dreptunghiular, cu laturile de 40 si respectiv 30 de metri, pe care se sprijinea o piramida cu 24 de trepte. Inaltimea monumentului era de 45 de metri. Baza cu trepte masura 20 de metri, podiumul cu coloane -12 metri, piramida cu 24 de trepte-7 metri.  In varful mausoleului era amplasat un car cu patru cai, in care erau asezate statuile lui Mausol si a sotiei sale, Artemisa. Fiecare parte era decorata cu fresce de piatra, care aveau ca subiect scene de lupta. Ramasitele pamantesti ale cuplului regal au fost depuse in doua urne de aur, plasate in camera mortuara.

Incaperea respectiva era pazita de doi lei din piatra. Mausoleul din Halicarnas este recunoscut drept a cincea minune a lumii antice, datorita multimii de statui cu care era decorat: figuri omenesti, lei, cai si alte animale, dar si pentru dimensiunile sale grandioase, el putand fi comparat cu o cladire actuala cu 16 etaje. Numele propriu al lui Mausol a devenit generic pentru toate mormintele mari, construite ulterior. Acest monument a fost tratat cu respect de catre marii cuceritori si a supravietuit timp de aproape 2 milenii, in fata numeroaselor calamitati naturale care s-au abatut asupra Halicarnasului.

Abia in secolul al XII-lea d.Hr., un cutremur devastator a distrus aceasta opera de arta. Ramasitele mausoleului au fost folosite de catre membrii Ordinului Cavalerilor Sfantului Ioan, pentru construirea unei cetati in apropiere. Unele fragmente, descoperite in urma sapaturilor arheologice din secolele XVIII-XIX, dar si cateva statui, printre care si cele care il infatisau pe Mausol si sotia sa, se pastreaza actualmente la British Museum in Camera Mausoleului. Ramasitele Mausoleului din Halicarnas, aflate in prezent in partea Nordica a orasului Bodrum, pot fi vizitate, ele facand parte dintr-un muzeu in aer liber.

Un articol de George Vasiliu

Sursa: ghidturciagrecia.ro