Lefkada – insula misterioasa

Lefkada sau Lefkas este o insulă din Marea Ionică şi aparţine complexului insular Eptanisa. Aceasta se întinde între insulele Corfu si Kefalonia. Este foarte aproape de tarmul de Vest al Greciei continentale, doar o mică fâşie de mare separand insula de la Akarnania de continent. Lefkada este cea de-a patra insula ca mărime din complexul insular Eptanisa (sau Heptanese = şapte insule), cu o populaţie de 23.000 de oameni. Lefkada, împreună cu insulele din Meganissi, Kalamos, Kastos, Scorpios, Skorpidi, Mathouri, Sparti, Thilia, Kythros şi altele mai mici în jurul lor, constituie provincia Lefkada cu orasul Lefkada ca si capitala. Clima insulei este mediteraneană, 70% din suprafata Lefkadei este acoperita de munti, inaltimea maxima inregistrandu-se in Stavrota – 1182 m si Elati -1126 m. Pe partea de vest a insulei, care este destul de abrupta, există o serie de lungi plaje nisipoase. Lefkada poseda podisuri inguste, văi fertile cu bogate plantaţii, care includ măslini, citrice, pini, stejari, plante aromatice şi flori rare. Insula dispune de numeroase izvoare, impresionante canioane precum cele din Mellisa de Sfakiotes şi în Haradiatikos. În provincie Lefkada există două aşezări tradiţionale şi protejate de lege.

Acestea sunt, Syvota pe regiunea de sud-est şi Aghios Nikitas pe partea de vest a insulei. Există, desigur, mai multe sate şi aşezări, la munte şi mici insule din provincie, unde s-au pastrat elemente tradiţionale, structura clădirilor, care sunt construite din materiale simple (piatra si lemn) şi sunt în armonie cu mediul natural. Elemente de această tradiţie se pot gasi in localitati cum ar fi Katouna, Karya, Vafkeri, Niohori, Alatro, Katochori, Poros, Draganos, Kalamitsi, Exanthia, Drimonas, municipalitatea a Sfakiotes, Meganissi, Kalamos şi Roupakias.

Orasul Lefkada Oraşul a fost construit in timpul veneţienilor (1684-1797) si este capitala şi intrarea principală a insulei. Cunoscut datorita cetatii veneţiene, dar si bisericilor ce dateaza din sec. al XVII-lea, muzeelor de arheologie, folclor şi gramophones, precum şi două biblioteci publice . STATIUNI The Saint John sau Sf. Ioan este cunoscuta mai mult pentru plajă, avand steagul albastru . Situat la vest de oraşul Lefkada. Apa de culoare turcoaz impreuna cu veredele muntilor face acest peisaj unul mirific. Plajă extinsa, care este o continuare a plajei Gyra.Va recomandam sa vizitati capela Sf. Ioan, precum şi câteva drumurile care duc la crâng.In largul marii se poate face surf. Agios Nikitas, un mic sat pitoresc de pescari construit intr-un golf.Plantatiile de măslini şi chiparosi si minunata plaja, incanta vizitatorul. Royal, este punctul de plecare catre alte destinatii precum Ithaca sau Kefalonia – cu ferry-boat-ul. Pentru cei care iubesc sporturile de apă, Royal este una dintre cele mai bune locatii privind practicarea surfing-ului, sau navigarea cu Catamaranul. Din portul Vasiliki, zilnic, exista plecari cu ferry-boat spre Ithaca, Kefalonia si puteti vizita insulele din apropiere : Meganissi, Skorpios, Madouri si diferite plaje : Porto Katsiki, Agiofylli. Porto Katsiki La o distanţă de circa 35 km de orasul Lefkada, în partea sudica a insulei, în apropierea satului Athani veti afla faimoasa si cea mai cunoscuta si frumoasa plaja : Porto Katsiki. Peisajul este unul salbatic, iar impresionantele stanci care inconjoara acest peisaj, in legatura cu vegetatia si albastrul marii, fac din aceasta plaja una din cele mai importante locatii ale insulei si chiar ale Greciei. Plaja este ideală pentru activitati si antrenamente sportive.

Recomandari

Pe intreaga insula, puteţi găsi multe hoteluri, vile studio, supermarket-uri si alte magazine, taverne, restaurante unde puteti sa serviti mancaruri din peşte proaspăt, pizza, de la souvlaki la musaca şi crepes şi roşii umplute. Nu uitaţi să încercaţi cârnaţii tradiţionali, ladopita, nuga, şi dacă sunteţi norocos Egklouvis icre şi linte.

Un articol de George Vasiliu

Sursa: ghidturciagrecia.ro