Capitala moderna a Ungariei s-a nascut in anul 1872 prin unirea celor trei orase : Buda, Pesta si Óbuda.
Primul reper important al orasului este Muntele Gellert. O excursie la Budapesta trebuie sa cuprinda, neaparat, o drumetie pe acest munte. Dupa ce se intuneca, turistii au parte de o priveliste de neuitat a orasului feeric luminat. Dunarea desparte muntii pe care este asezata Buda de campia pe care se afla Pesta. Se spune ca, pentru indragostiti marele fluviu este intotdeauna albastru. Daca doriti sa va convingeti de acest lucru, trebuie sa va plimbati macar o data pe unul dintre podurile de peste Dunare. Buda reprezinta, totodata, si “plamânul” capitalei – o zona verde cu renumite locuri de atractie. Muntii ce strajuiesc Buda sunt strabatuti de o intreaga retea de pesteri. In unele se gasesc stalactite si stalagmite, iar din altele izvorasc ape de carst.
Pestera Pálvölgyi este a treia pestera ca lungime din Ungaria.
Baile Gellert se afla pe malul Dunarii, incat din secolul al XV-lea vorbindu-se despre efectul miraculos al izvoarelor de aici.Baile Gellert se afla intr-o cladire eleganta, cu statui, cu mozaicuri si decoratiuni din sticla colorata, in care puteti beneficia de diverse servicii terapeutice, dar tot aici gasiti si piscina jacuzzi, iar in timpul verii un strand in aer liber. Piscina cu valuri artificiale este unica in felul ei, facandu-te sa te simti la fel ca in valurile marii.
Baile Király si Baile Rudas ne amintesc de timpul ocupatiei turcesti si, de asemenea, sunt foarte populare.
Orasul si-a capatat aspectul actual inca din anii 1890 cand, la aniversarea a 1000 de ani de la descalecarea maghiarilor, au fost construite, printre altele, Monumentul Mileniului ( Piata Eroilor), Parcul Central ( Városliget), aleea care duce spre Opera, dar siprimul metrou din Europa. Merita sa faceti o plimbare pe jos, ca sa puteti aprecia mai bine arhitectura Budapestei. Veti vedea marturii arhitectonice ale stilului art nouveau, cu elemente specific maghiare, dintre care cea mai renumita este cladireaMuzeului Artei Decorative Aplicate, opera Ödön Lechner.
Gradina Botanica si Zoologica a fost deschisa in anul 1866, fiind printre primele din lume, iar cladirile sale reprezinta o combinatie a stilului art nouveau maghiar, romantismului si elementelor orientale. Sinagoga din strada Dohány are si ea elemente orientale si, avand o acustica extrem de buna, este folosita de multe ori la organizarea de concerte. Merita sa vizitaticladirea Parlamentului nu numai pentru salile splendide, poleite in aur, dar si pentru faptul ca aici sunt pastrate Bijuteriile Coroanei Maghiare. De la inaltimea cupolei Catedralei Sfantul Stefan aveti parte de o priveliste nemaipomenita. De la aceasta inaltime se vede cel mai bine că, pe malul opus al Dunarii, cartierul Cetatii de la Buda este, de fapt, un oras intr-un oras.
Daca pornim la drum sa il descoperim, vom vedea ruinele centrului regal din secolele XIV-XV si parti ale mai multor case ce dateaza inca din evul mediu. In palat se afla Muzeul istoric din Budapesta, Galeria Nationala Maghiara si Biblioteca Széchenyi. Sub Cetate se afla o retea de pesteri, in timpul celui de al doilea razboi mondial, aici a fost amenajat un spital cu 200 de paturi si un adapost antiaerian care s-a pastrat in forma lui originala.
Copii, alaturi de parinti, pot petrece clipe minunate, dar si educative in Parcul Istoriei Caii Ferate, in care sunt expuse mai mult de o suta de locomotive si alte vehicule folosite de-a lungul istoriei caii ferate.
Dupa vizitele obligatorii, o plimbare relaxanta pe sub copacii Insulei Margit sau o siesta intr-una din cafenelele din Piata Liszt Ferenc sau de pe strada Ráday se impune de la sine.
Budapesta este “Orasul bailor”. A primit acest titlu in 1930, deoarece este capitala cu cele mai multe izvoare de apa termala din lume. In adancurile orasului se afla mai mult de o suta de izvoare cu apa termala sau cu efect curativ, deasupra carora s-au construit 50 de bai. Unele sunt bai turcesti conservate in forma originala, altele au luat forma unor stranduri in aer liber, spa-uri elegante si hoteluri balneare.
Excursii in jurul Budapestei
Cea mai populara destinatie ca punct de atractie turistica este Curbura Dunarii, unde fluviul se intoarce brusc spre sud intr-un peisaj spectaculos.
Timp de trei sute de ani, orasul Esztergom, prima mare aglomerare a maghiarilor care au venit pe aceste meleaguri, a fost capitala tarii. Construirea fortaretei si a primei biserici a inceput in anul 972. In Palatul Primarului si-a gasit loc bogata colectie a Muzeului Crestin. Pe dealul de la Visegrad, in secolul al XII-lea, a fost construita o citadela, mai tarziu un palat regal. Ruinele Fortaretei de Sus si ale Fortaretei de Jos ne arata etapele formarii si modul de functionare a centrului medieval regal.
La o distanta de numai o jumatate de ora cu masina se afla oraselul Szentendre, cu o atmosfera mediteraneana. Incepand din secolul al XVIII-lea orasul era locuit nu numai de maghiari, dar si de sarbi, dalmati, slovaci, germani si greci.
Prima cale ferata din Ungaria a fost construita in 1846, pe malul stang al Dunarii, intre Pesta si orasul Vac. Orasul este resedinta episcopala incepand cu secolul al XI-lea si are multe monumente demne de vizitat: podul de piatra flancat cu statui; Arcul de Triumf ridicat in 1764, cand regina Maria Tereza a vizitat orasul; impozanta si impunatoarea Catedrala si Biserica Albilor.
Castelul baroc din Gödöllõ este unul dintre cele mai frumoase din tara. In 1867 , cu ocazia incoronarii lui Franz Iosif imparatul Austriei, ca rege al Ungariei, statul maghiar a oferit castelul cuplului regal. Pot fi vizitate apartamentele regale, sala festiva si biroul imparatului.
Un articol de George Vasiliu
Sursa: ghidturciagrecia.ro