Dupa sase zile in Gran Canaria, despre care puteti citi aici, ne-am indreptat spre urmatoare destinatie, Tenerife.
Zborul intre Gran Canaria si Tenerife a durat cam 30 de minute cu Air Europa (din aeroportul Las Palmas Gran Canaria catre Norte Los Rodeos Tenerife). Am oscilat intre avion si feribot pentru a ajunge in Tenerife dar, cu feribotul dura ceva mai mult, asa ca preferat avionul.
Si aici am ales comoditatea unui hotel pe plaja, H10 Las Palmeras, in Playa de Las Américas. Zona e cu adevarat turistica, plina de restaurante, terase, cafenele, buticuri cu suveniruri, supermarketuri, cluburi etc. Am avut avantajul plimbarilor de seara prin statiune, insa daca doriti liniste noaptea, puteti alege un hotel intr-o zona mai putin aglomerata.
La capitolul plaje nu ne-am putut plange. Fix in fata hotelului era Playa de Las Américas si la o distanta de 20 – 30 de minute de mers pe jos am avut Playas Del Camisón si Playa de las Vistas.
Vulcanul El Teide
Drumul pana la Vulcanul Teide strabate parcul natural Corona Forestal de El Teide, care este practic o padure de pini crescuti in solul vulcanic. Copacii sunt ingalbeniti din cauza mediului neprielnic care nu le-a dat voie sa se dezvolte. Pamantul arata ca si cum ar fi fost brazdat si rascolit de curand.
Vulcanul Teide face parte din “Parcul national din Santa Cruz de Tenerife” si este cel mai inalt varf din Spania si al treilea cel mai inalt din lume, avand o inaltime de 3.718 metri deasupra nivelului marii. Se poate ajunge cu masina pana la altitudinea de 2.350, de unde cu telecabina se poate urca pana la 3.555 de metri, la stațiunea numita La Rambleta.
Pentru a ajunge insa la craterul din varful vulcanului, este nevoie de un permis special de la administrația Parcului național. Puteti obtine permisul online, accesand site-ul:
https://www.volcanoteide.com/en/volcano_teide/hiking/hiking_teide_with_cable_car
Conform informatiilor de pe site, este interzisa urcarea persoanelor care sufera de probleme cardiace, femeile insarcinate și copiilor sub 3 ani.
In momentul in care am ajuns la Teide nu stiam de obligativitatea obtinerii permisului si ne-a parut rau ca nu putem urca pana la varful vulcanului. Ne-am consolat insa repede cand am constatat ca doar plimbarea la altitudinea de 3.555 de metri, din locul unde te lasa telecabina, pana la Mirador La Fortaleza, nu a fost atat de usoara pe cat ne asteptam, din cauza aerului rarefiat.
Observatorio Del Teide
Daca sunteti pasionati de astronomie, puteti vizita Observatorul din Teide. Informati-va insa in avans, pentru a va asigura ca in ziua dorita aveti ghid in limba engleza.
De la Vulcanul Teide se ajunge usor la observator, iar pe parcursul drumului veti gasi o multime de puncte de observatie (Mirador, cum le numesc localnicii).
Monte Cristo Catamaran
Una dintre cele mai placute experiente a fost plimbarea cu barca in cautarea delfinilor si a balenelor si va zic asta desi nu a fost prima plimbare de acest gen pe care am experimentat-o. Aveti mai multe variante la dispozitie, de fapt , e plin de oferte in toata statiunea. Alegerea noastra a fost Catamaranul Monte Cristo (http://montecristocatamaran.com) si pot zice ca a meritat toti banii. Pretul a fost un pic mai mare in comparatie cu alte ambarcatiuni, dar avantajul este ca nu vor fi multe persoane la bord si va veti putea misca in voie.
Plimbarea a inceput din Portul Colon de unde ne-au dus in larg pentru a vedea delfinii si balenele. Dupa ce i-au gasit si ne-au lasat suficent de mult sa ii privim, plimbarea a continuat de-a lungul coastei pana am ajuns in dreptul unei plaje (Playa Salvaje Diego Hernández), unde capitanul a lasat ancora si am luat o mica pauza (gustarile si bautura au fost incluse in pretul biletului). Aici se pare ca veneau turisti straini (in special italieni din cate ziceau membrii echipajului) care traiau cateva luni pe an, aproape primitiv, in niste pesteri din apropierea plajei.
San Cristóbal de La Laguna
Desi nu aveam in plan, ne-am oprit si in San Cristóbal de La Laguna, vechea capitala coloniala a insulei. A fost o idee buna, plimbarea prin oras a fost placuta. Va recomand restaurantele din zona centrala, aproape de Plaza del Adelantado
Raportat la numarul de locuitori, San Cristóbal de La Laguna este al treilea oraș din insulele Canare și al doilea de pe insula Tenerife. In anul 1999 a fost inscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
La Orotava
Dupa San Cristóbal de La Laguna am ajuns in La Orotava pentru a vedea Casa de los Balcones, o cladire istorica construita in 1632 care gazduieste acum un muzeu. Aici puteti gasi produse tipice canariene, opera de arta, broderii, etc.
Drago Milenario (Icod de los Vinos)
Daca ajungeti in Icod de los Vinos, nu trebuie sa ratati Drago Milenario, simbol al insulei, copacul-dragon batran de 1.000 de ani. Drago Milenario face parte din specia Dracaena draco si a fost declarat monument național in 1917.
Copacul inalt de 22 m si cu un diametru al bazei de 10 m se gaseste in intr-un parc, Parque del Drago, special creat in 1996 pentru a-l proteja impotriva poluarii generate de masini si a vandalismului. In parc mai puteti vedea diverse specii de plante si o pestera vulcanica de mici dimensiuni.
Localnicii spun ca in oras Drago Milenario are un frate mai mic (il puteti vedea in a doua poza de ma jos), nu la fel de spectaculos, dar care poate fi observat cu usurinta de la distanta.
O alta plaja pe care o puteti vedea este Playa de San Marcos din Portul San Marcos. Este o plaja vulcanica, amplasata pe coasta de nord-vest a orasului Icod de los Vinos. Daca sunteti pasionati de fotografie, este un loc minunat de unde puteti surprinde apusul soarelui.
Masca
Plecand din Santiago del Teide, drumul spre satul Masca este destul de dificil, din doua benzi la inceput, drumul se transforma la un moment dat intr-o singura banda pentru ambele sensuri de mers. Curbele stranse si fara vizibilitate fac necesara folosirea claxonului pentru a te asigura ca nu vine vreo masina din sens opus. Cu toate acestea, este foarte spectaculos si o experienta de neuitat pentru cel care conduce si nu numai.
Satul, considerat conform legendelor locale, loc in care piratii isi ascundeau comorile, are in prezent aproximativ 90 de locuitori. Este construit in trepte si ofera o priveliste deosebita. Are o piata centrala, gazda a unui arbore secular, o biserica, cateva restaurante si magazine de suveniruri. Daca vreti sa va bucurati de liniste, puteti spune ca ati gasit locul ideal.
Los Gigantes
Principala atractie turistica a orasului Los Gigantes sunt formațiunile gigantice de roca, Acantilados de Los Gigantes, care se ridica pana la 800 de metri deasupra nivelului marii , orasul fiind practic numit dupa acestea. Daca ati ajuns pana aici, merita sa va opriti si la Piscina Natural Acantilado De Los Gigantes. Nu este foarte usor de ajuns la piscina, dar o veti gasi totusi, daca urmati indicatoarele din oras. Vederea spre Los Gigantes este de asemenea minunata.
Cam atat am reusit sa vedem in cele sase zile petrecute in Tenerife. Planul initial a fost sa ajungem si in celelalte insule mai importante (La Gomera, La Palma, Fuerteventura, Lanzarote), dar nu am avut timp. Raman pentru data viitoare 🙂