Pentru ca era foarte cald in Bucuresti, am zis ce-ar fi sa ne “plictisim” 12 zile in alta parte, asa ca ne-am decis la Mauritius. Am oscilat intre Mauritius, Seychelles si Maldive si pana la urma Mauritius a fost destinatia cea mai ok din mai multe motive, insa unul dintre criterii a fost pretul. In comparatie cu Seychelles si Maldive, pretul unui sejur prelungit in Mauritius in perioada aleasa de noi (Iunie 2016) a fost cel mai mic.
Tara insulara Mauritius este situata in oceanul Indian, in estul Africii, la mica distanta de Réunion si Madagascar si este considerata una dintre cele mai bogate tari din Africa. Insula principala din Mauritius este o insula vulcanica, inconjurata de un recif de corali si face parte dintr-un grup de aproximativ 20 de insule. Insula Mauritius a fost descoperita in 1507 de portughezul Pedro Mascarenhas. Pe atunci, ea era inca nelocuita.
Zborul catre Mauritius a durat aproximativ 17 ore la dus si 19 ore la intors, incluzand escala de aproximativ 4 ore in Paris. Am zburat cu Air France pana in Paris si de acolo cu Air Mauritius pana la aeroportul Sir Seewoosagur Ramgoolam din Mauritius. De la aeroport si pana la hotel am luat un taxi si am mai facut inca aproape o ora. Dupa un drum atat de lung, nu am cautat variante alternative cu mijloace de transport in comun, desi se gaseau, dar eram prea obositi.
Am ales hotelul in functie de zona in care se afla pe insula si in functie de ceea ce oferea. Am preferat un hotel mare care sa aiba oferta all inclusive. Am vrut sa avem totul la hotel si sa nu fim nevoiti sa iesim sa mancam in exteriorul hotelului, decat daca am fi dorit in mod explicit. Am ales Hilton Mauritius Hotel si pot spune ca a fost o decizie foarte buna. Hotelul are o plaja privata (pazita 24 de ore) cu o multime de sezlonguri (am gasit locuri libere la orice ora ne-am hotarat sa mergem la plaja), piscina, o multime de activitati incluse in pretul de cazare (hidrobiciclete, calatorii cu barca pentru a vedea pestii si delfinii din golful Tamarin, snorkeling, ski nautic, etc), formatii si dansatori in fiecare seara. Micul dejun si cina au fost oferite sub forma de bufet, cu mancaruri foarte variate, iar pentru pranz am avut la alegere doua restaurante, dintre care unul cu specific thailandez.
Delfini in golful Tamarin
Dansuri traditionale
Dupa cateva zile de stat la doar hotel, am dorit sa vedem insula. Am intrebat la hotel de unde putem inchiria o masina si ne-au recomandat pe cineva care se ocupa cu transportul turistilor pe insula si putea sa ne fie si ghid. Pretul era decent asa ca ne-am hotarat sa vedem insula incepand cu ziua urmatoare. Ghidul ne-a asteptat la receptie, cum stabilisem si ne-a surprins placut faptul ca masina cu care a venit era de fapt pentru 7-8 persoane, noi fiind singurii pasageri din acea zi. In doua zile, ghidul nostru ne-a dus la cele mai importante obiective de pe insula si ne-a oferit informatii despre toate locurile pe care le-am vizitat.
Am aflat ca hinduismul este cea mai mare religie din Mauritius (52% din populatia tarii), si ca hindusii traiesc in armonie cu crestinii, musulmanii si budistii care reprezinta 32%, 15% si respectiv 0.4%, asta fiind parerea soferului nostru, care pe timpul calatoriei a incercat sa ne povesteasca cat mai mult despre istoria tarii, religie si oamenii care traiesc aici.
Parcul Natural La Vanille
Prima oprire a fost a fost la Parcul Natural La Vanille, o rezervatie de 3,5 hectare situata in sudul insulei. In parc sunt o multime de palmieri si bambusi uriasi, care creeaza un mediu verde luxuriant de care se bucura si crocodilii de Nil crescuti aici.
Parcul Natural La Vanille este cel mai mare parc din lume cu broaste testoase “Aldabra” si “Radiata” care traiesc in captivitate. O testoasa “Aldabra” este Domino care are peste 100 de ani si cantareste 275 kg.
Pasarea Dodo a existat doar pe insula Mauritius. Avea o inaltime de pana la 1 metru si cantarea aproximativ 20 kg. A locuit pe insula timp de milioane de ani, evoluand intr-o pasare care s-a adaptat sa traiasca pe o insula izolata de oameni. Datorita aripilor sale scurte si corpului voluminos, Dodo nu putea zbura sau fugi in fata pericolului si, prin urmare, dupa sosirea colonistilor pe insula, pasarea Dodo a disparut.
Cei mici se pot bucura de o plimbare cu ponei intr-o zona special amenajata sau in intreaga rezervatie insotiti de membrii echipei din parc.
Grand Bassin
In muntii din sud-vestul insulei se gaseste Grand Bassin (numit si Ganga Talao), un lac natural format intr-un crater. Este un loc sacru de pelerinaj pentru hindusi, care cred ca s-a format cu picaturi de apa din raul Gange din India, varsate aici de Shiva.
Este cel mai mare lac natural din Mauritius, fiind inconjurat de statui de zei si temple hinduse. Aici se afla si statuia lui Shiva, inalta de 33 metri, la intrarea spre temple.
Tamarin Falls
In partea de sud-vest a insulei Mauritius, situate pe raul Rivière Tamarin, in vecinatatea satului Henrietta, exista sapte cascade, pe cere le puteti vedea intr-o drumetie de 3 ore (exista ghizi locali care va pot insoti). Noi am ales sa le admiram dintr-un punct de observatie, situat la inceputul traseului 🙂
Seven colours earth
“Seven colours earth” sunt o formatiune geologica in campia Chamarel. Este o zona relativ mica de dune de nisip de sapte culori distincte (rosu, maro, violet, verde, albastru, violet si galben). Nisipurile sunt formate prin descompunerea rocii vulcanice (bazalt) in argila, in urma activitatilor vulcanice ce au avut loc aici in urma cu milioane de ani. Cel mai bun moment pentru o vizita aici este dimineata, la rasaritul soarelui.
Exista si un site de prezentare: chamarel7colouredearth.com
Dupa alte cateva zile de stat la hotel, am zis sa lasam plaja si sa vizitam din nou insula. Am ales sa vedem intreaga zi Casela Park, dar de data aceasta am folosit mijloacele de transport in comun pentru a ajunge la aici.
Situat in partea de vest a insulei Mauritius, parcul se intinde pe 250 de hectare si este impărtit in mai multe zone, fiecare cu atractii diferite.
Se poate face o plimbare de o ora cu quad-ul in parcul safari, printre zebre, struti, si antilope africane sau o plimbare intr-o masina protejata printre feline libere.
Cam atat despre Mauritius. Sunt sigur ca mai sunt locuri care ar fi meritat vazute, dar raman pentru viitoare 🙂