Plevna…oras cu trecut glorios

Orasul Plevna este situat in mijlocul regiunii Mizia, intr-o zona agricola, inconjurata de dealuri de calcar nu foarte inalte. Orasul se afla la 160 km distanta de Sofia si 320 km de Marea Neagra. Cele mai vechi dovezi despre viata si activitatea umana in aceasta zona dateaza din Neolitic sec V I.Hr. Pe aceste pamanturi a trait tribul trac “crobizi” acest fapt fiind dovedit de comoara de aur din Valchetran din sec XIII-XII I.Hr. La inceputul secolului I d.Hr., aceasta zona este ocupata de Imperiul Roman apoi reuseste sa-si pastreze aspectul sau bulgar in timpul stapanirii otomane. In secolele XVII-XVIII incepe dezvoltarea mestesugurilor si comertului, se construiesc case, fantani, poduri. Prima biserica Sf.Nicolae a fost construita in anul 1834. Ea este singurul monument din epoca Renasterii din orasul Plevna ce prezinta importanta nationala. Langa biserica se afla casa – muzeu “Tar Osboboditel Alexandar II”. In aceasta casa la o zi dupa caderea Plevnei in razboiul Ruso-Turc 1877-1878, a fost intampinat imparatul rus Alexander II, caruia i-a fost predat maresalul turc capturat pe Osman Pasa. In centrul orasului, a fost construita capela-mausoleu “Sf.Gheorghe Victoriosul”. In cripta sunt expuse oasele soldatilor rusi si romani cazuti la Plevna in timpul razboiului de eliberare. In parcul “Skobelenvia park” se afla monumentul cel mai impresionant si unic dupa natura sa dinPeninsula Balcanica, legat de acest razboi: Panorama Epopee Plevna – 1877. In fata vizitatorilor capata viata momente din luptele epice ale Razboiului Ruso-Turc.

Sub forma unui trunchi de con, sustinut de 4 baionete stilizate, cladirea monumentului a fost inaugurata pe 10 decembrie 1977, atunci cand s-au implinit 100 de ani de la eliberarea Plevnei de sub ocupatie otomana. In interiorul monumentului, cu inaltimea de 47 m, se afla 4 sali de vizitat: Sala Introductiva – unde se afla expuse sase tablouri ce reprezinta evenimente din razboiul Ruso-Turc 1877/78 si istoria Bulgariei si anume: Jugul Otoman; Rascoala din Aprilie; Demonstratie in Sankt Petersburg – Sustinere Bulgariei; Armata Rusa trecand Dunarea; Apararea steagului Samara; Lupta de la Shipka. Panorama – locul unde se afla “piesa de rezistenta” a muzeului si anume, o panza de 115 m si lata de 15 m (40 m in diametru) pictata, ce sunt reprezentate scene din lupta cea mai sangeroasa pentru cucerirea Plevnei-al treilea atac. Pictura este foarte bine realizata, iar la baza ei sunt expuse diferite obiecte (pusti, obuziere, carute, etc.) folosite in timpul luptelor, astfel incat vizitatorului sa-i creeze senzatia ca se afla in mijlocul bataliei. Locul unde se afla vizitatorul, ar fi dealul dintre redutele turcesti ” Issa Agha” si ” Kovanluck”.

Diorama – la fel ca si in sala Panorama este expusa o panza pictata mai mica, cu dimensiunile de 17 m lungime si doar 5 m latime, unde este reprezentata ultima batalie de pe raul Vit (10 decembrie 1878). Aici dupa o batalie sangeroasa, Osman Pasa a fost infrant si s-a predat generalului rus Ganetsky. Sala finala – aici sunt expuse 2 tablouri, iar unul dintre ele il reprezinta pe Osman Pasa ranit la picior si oferindu-i sabia colonelului Mihai Cerchez, recunoscandu-se invins. Al doilea tablou, reprezinta armata rusa trecand Balcanii. In trei vitrine sunt expuse uniformele si echipamentul de lupta a celor trei armate (rusa, roamana si turca) participante la acele lupte. Pe teritoriul orasului Plevna se afla 166 de monumente legate de Razboiul Ruso-Turc din 1977/79. Un simbol al orasului a devenit si monumentul Generalului D.M. Skobelev, donatie din partea Rusiei pentru aniversarea a 130 de ani de la cel de-al treilea atac pentru Plevna.

Orasul Plevna este un loc de turism atragator. In partea sudica a orasului, intr-un defileu frumos, se afla parcul “Kailaka”, natura curata, vegetatie bogata, pesteri, dealuri de roca, piscine cu apa, restaurante. Rezervatia naturala din zona “Chernelka” este printre locurile preferate si vizitate de iubitorii naturii. Prin amplasarea sa strategica, Plevna este un centru major administrativ, economic, politic, cultural si de transport. Astazi orasul este recunoscut privind activitatea sa internationala activa si se afla printre cele 30 de orase europene, ce a fost premiat cu “Steaua Europeana a infratirii”.

Plevna merita atentie si trebuie vizitata pentru trecutul important si traditiile seculare !

Un articol de George Vasiliu

Sursa: ghidturciagrecia.ro