Desi am fost de multe ori in Italia (si o consider una dintre cele mai frumoase destinatii de vacanta) nu am prea ajuns in partea de sud, asa ca am zis ca este o idee buna sa incepem cu regiunea Puglia.
Dupa o cautare rapida, am considerat ca este o destinatie potrivita, mai ales ca am fi putut sa-i multumim foarte usor si pe cei mici.
Am aterizat pe aeroportul Karol Wojtyla din Bari de unde am inchiriat o masina pe care o rezervasem anterior prin booking.com. Stiam ca vom avea nevoie de masina (am ajuns dupa 11 seara si nu aveam legaturi bune daca am fi vrut sa folosim mijloacele de transport in comun) si am rezervat-o cu cateva luni inainte. A fost o idee foarte buna (desi ma gandeam la momentul respectiv sa inchiriem o masina direct din aeroport la sosire) pentru ca pretul a fost de cel putin trei ori mai mic decat daca am fi luat masina din aeroport, fara rezervare.
Am avut cazare in Polignano a Mare, un orasel tursitic, cam la 50 de kilometri de aeroport. Am oscilat mult in privinta cazarii, prima optiune fiind Bari. S-a dovedit a fi mult mai bine Polignano, datorita proximitatii fata de alte orase din zona si pentru ca este un oras mic si am putut sa mergem aproape oriunde pe jos.
Am ales cazarea cat mai aproape de centrul istoric, pentru a putea vedea usor toate obiectivele importante. Dupa indelungi cautari, am gasit ceva care sa ne placa: un apartement modern si spatios (am evitat cladirile foarte vechi, desi aratau foarte bine in poze), cu toate dotarile necesare si cat mai aproape de centru. Gazdele noastre au fost Alessandro si Stefania iar proprietatea se numeste MERAVIGLIOSO. Apartamentul a fost intr-adevar minunat, asa cum sugereaza si numele, din toate punctele de vedere iar gazdele foarte primitoare si amabile. Recomand oricand.
Polignano a Mare
Polignano a Mare este un orasel tursitic cu iesire la Marea Adriatica, cu o multime de atractii. Aici s-a nascut Domenico Modugno, cantaret cunoscut pentru melodia “Nel blu dipinto di blu“, cu care se mandresc localnicii (de altfel peste tot prin oras se gasesc suveniruri care amintesc de melodia lui).
Multe case sunt personalizate printr-un citat care are rolul sa te abata de la trasul tau si sa te puna pe ganduri:
“Cuvantul este o aripa a tacerii”
“Viata este ca o oglinda: iti zambeste daca te uiti la ea zambind”
Zoosafari si Fasanolandia
Zoosafari este practic o gradina zoologica care poate fi vazuta doar plimbandu-te cu masina pe un traseu bine delimitat (un motiv in plus pentru a inchiria o masina). Pe scurt: bucuria copiilor.
Pretul unui bilet este de 32 EUR pentru adulti, copiii sub 3 ani avand intrarea gratuita. La intrare primiti un ghid al parcului cu traseul care trebuie urmat. Exista si o pagina oficiala – zoosafari.it
Printre animalele care se pot vedea aici sunt elefantii, leii, tigrii, antilopele, girafele, ursii, cămilele, si hipopotamii, dar doar din masina (coboratul este interzis). Se pot deschide totusi geamurile in anumite zone si daca aveti noroc si se apropie destul de mult, puteti pune mana pe girafe.
Dupa ce se termina Zoosafari, lasati masina in parcare si continuati pe jos spre Fasanolandia (intrarea este chiar langa cea de la Zoosafari). Biletul cumparat pentru intrarea la Zoosafari poate fi folosit pentru a intra si la Fasanolandia.
Principalele atractii de aici sunt caruselul, roller-coasterul (ambele au fost inchise in februarie cand am mers noi), Sala Tropicala (aici puteti vedea crocodili, aligatori, serpi boa si pitoni), Sea Lion Aquarium.
Daca vreti sa vedeti un spectacol cu foci, lei de mare si pinguini, nu ratati aquarium-ul (intrarea se plateste separat).
Desi am petrecut intreaga zi in Zoosafari si Fasanolandia, au fost atractii pentru care nu am avut timp cum ar fi plimbarea cu Metrozoo, vagonete pe o sina suspendata din care puteti vedea babuini.
Grotte di Castellana
Grotte di Castellana este de fapt un labirint de pesteri avand 3 km lungime (dus-intors pe traseul lung) situate in oraselul Castellana. Au fost descoperite in anul 1938 si se numara printre cele mai renumite pesteri din Italia.
Biletele se pot cumpara la intrare si in functie de cat de mult timp doriti sa petreceti in pesteri, aveti doua optiuni. Puteti alege traseul mai scurt (si mai ieftin evident) de aproximativ 50 de minute care are cam 1 km sau traseul mai lung, in care se poate vedea cea mai mare parte a pesterii, care poate fi facut in 2 ore si are o lungime de aproximativ 3 km (dus intors). Noi am vrut sa alegem traseul mai scurt, dar la casa de bilete ni s-a spus ca in acea perioada este disponibil doar traseul mai lung, pretul unui bilet fiind de 18 EUR de persoana. Am decis totusi sa vizitam pestera, nestiind ca vom petrece 2 ore in subteran 🙂 Cam pe la jumatatea traseului, cei din grupul care a intrat inaintea noastra se intorceau si am fi putut sa scurtam vizita, alegand sa ne intoarcem cu ei. Am ezitat si ne-am continuat drumul cu cei din grupul nostru. Nu pot zice ca regret, pestera fiind foarte frumoasa, cu multe incaperi de vazut, dar daca aveti copii mici si vreti totusi sa o vedeti, va recomand traseul mai scurt 🙂
Dupa cum spuneam, Grotte di Castellana este impartita in mai multe pesteri: La Grave, Lupa, Monumenti, Civetta, Madonnina, Altare, Precipizio, Corridoio del Deserto, Colonna rovesciata, Corridoio Rosso, Cupola, Grotta Bianca (Pestera Alba – ultima si cea mai frumoasa).
Exista un site oficial (www.grottedicastellana.it) unde puteti gasi mai multe informatii despre istoria pesterii si legendele ce o inconjoara.
Monopoli
Monopoli este un mic oras port la Marea Adriatica, situat la aproximativ 40 km de Bari cu plaje frumoase, un castel (Castello Carlo V) un port vechi si multe biserici.
Va recomand o plimbare pe strazile linistite ale orasului.
Alberobello
Orasul Alberobello, situat la cativa kilometri de Grotte di Castellana, a fost inclus in 1996 in Patrimoniul Mondial UNESCO datorita caselor trulli. Se estimeaza ca ar fi cam 1500 de astfel de constructii. Originea casele trulli lor este invaluita in mister. Majoritatea sunt varuite in alb iar unele au acoperisul decorat cu diverse hieroglife.
Ar mai fi fost locuri de vazut in zona: Locorotondo, Matera, Ostuni, Castel del Monte, dar am decis sa le lasam pentru urmatoarea vizita 🙂
One comment
Comments are closed.