Genova

Anul trecut am fost in regiunea Puglia (despre care am scris un articol aici) si am stat intr-un orasel turistic aproape de aeroportul din Bari – Polignano a Mare. Cu toate ca a fost foarte frumos am zis ca cel putin pentru o perioada vom cauta destinatii din alte tari, nu doar Italia.  Zis si nefacut pentru ca urmatoarea destinatie a fost… tot Italia, de data aceasta Genova 🙂

Aeroportul de destinatie a fost Malpensa Milano (desi exista si varianta Genova, nu a fost o optiune pentru noi din motive obiective) iar mai departe am inchiriat o masina. Cei 200 de km de la aeroport si pana in Genova i-am facut in aproximativ doua ore si jumatate (aici am inclus opririle pentru alimentare, taxe de drum, etc.). Per total cu plecarea din Romania a fost un drum destul de lung, dar pot zice ca a meritat efortul. Zborul de intoarcere a fost tot din Milano, dar Bergamo deoarece acesta a avut plecarea la o ora mai decenta (varianta de intoarcere prin aeroportul Malpensa presupunea intoarcerea foarte devreme dimineata).

Am ales cazarea intr-o zona centrala, aproape de Porto Antico, pentru a ne putea deplasa cu usurinta. Am rezervat prin Booking la Palazzina B.

Cateva detalii si impresii despre oras:

Situat in Golful Genova din Marea Ligurica, Genova a fost unul din cele mai importante porturi la Marea Mediterana iar in prezent este considerat cel mai aglomerat port din Italia. Orasul este capitala regiunii Liguria si s-a dezvoltat in jurul portului vechi (Porto Antico).

Prima impresie cand am ajuns in Genova nu a fost prea grozava. Populatia locala ni s-a parut cam pestrita (mai ales in zona Porto Antico, un punct de atractie aglomerat), dar cu timpul ne-am obisnuit si a devenit ceva “normal”.

Pentru ca a plouat destul de mult in primele zile si pentru a le face pe plac copiilor, am ales sa vizitam mai intai atractile din Porto Antico: Acvariul, Orasul copiilor, Gradina Biosfera si Liftul Panoramic Bigo.

Biletele se pot cumpara de la ghiseu, dar nu recomand (poate fi aglomerat si se poate astepta la coada mai mult de o ora) sau online de pe site-ul lor oficial: https://www.acquariodigenova.it/en/tickets-and-prices

Cu 46 Eur puteti lua un bilet care include toate cele patru obiective sau puteti cumpara bilete separat, doar pentru obiectivul care prezinta interes.

Acquario di Genova

Acvariul din Genova este considerat a fi cel mai mare din Italia, durata vizitei putand ajunge la 3 ore. A fost deschis in anul 1992 pentru a sarbatori 500 de ani de cand marinarul genovez Cristofor Columb a descoperit lumea noua.

Acvariul gazduieste 15.000 de animale din 400 de specii diferite, inclusiv pasari, pesti, mamifere marine, reptile, amfibieni si nevertebrate. Printre acestia se numara rechinii, focile, delfinii, vacile de mare, meduzele si pinguinii. Un loc de care copiii s-au bucurat mai mult decat de Citta dei bambini 🙂

La Città dei Bambini e dei Ragazzi

In interior este un loc de joaca pentru cei mici care simuleaza un santier de constructii, unde copiii isi pot folosi imaginatia si se pot juca echipati cu casti si veste de constructie. Tot aici sunt mai multe camere cu activitati educative (jocuri de sunet, imagine, etc), un muzeu dedicat celor “cinci simturi”.

Biosfera

Biosfera este o structura sferica din sticla si otel care a fost proiectata in 2001 de arhitectul Renzo Piano si datorita unui sistem automat de aer conditionat gazduieste peste 150 de specii de animale si plante. In realitate este ceva destul de micut si nu stiu daca se pot enumera atatea specii.

Ar mai fi fost de vazut si Liftul Panoramic Bigo, dar nu a fost o prioritate pentru noi si l-am lasat pe final cand bineinteles nu a mai fost timp. Bigo e mai mult o cabina decat un lift, care urca pana la inaltimea de 40 de metri si se roteste la 360° si ofera o vedere panoramica asupra portului si orasului. Daca ploua sau este vant puternic, liftul este inchis.

Portul Antic insa nu inseamna doar Acvariul, Orasul Copiilor, Biosfera sau Bigo. Portul antic este o parte a portului Genova utilizata in prezent ca zona rezidentiala, turistica si culturala. Aici sunt numeroase magazine, locuri de joaca pentru copii, restaurante si un cinematograf.

De asemenea, pe parcursul anului, Piata Festivalului (Piazza delle Feste) din Porto Antico gazduieste diverse evenimente, concerte, targuri iar iarna aici se amenajeaza un patinoar.

Tot in Portul Antic, in perioada 24 – 30 Iunie se poate lua masa la inaltime, mai exact la 50 de metri deasupra nivelului marii (https://portoantico.it/events/dinner-in-the-sky-genova/). Cand am fost in trecere si ne-am uitat in sus parea “fully booked” 🙂

De aici se pot face excursii cu vaporasul catre localitatile invecinate. Noi am ales o excursie de jumatate de zi catre Camogli, San Fruttuoso di Camogli si Portofino. Am vazut Camogli si San Fruttuoso doar de pe vaporas si ne-am continuat calatoria catre Portofino unde am avut un ragaz de o ora (prea scurt as zice), pentru a vizita oraselul, inainte ca vaporasul care ne-a adus sa se intoarca in Genova.

Camogli

Camogli este un sat pescaresc si o statiune turistica situata in partea de vest a peninsulei Portofino. La sfarsitul Evului Mediu, Camogli era un port maritim considerabil. In perioada sa de glorie, flota sa era formata din sute de corabii inalte si a fost numit „orasul celor o mie de panze albe”.

Abbazia di San Fruttuoso

Manastirea dateaza din secolul al X-lea, fiind situata intr-un golf la care se poate ajunge doar de pe mare sau mergand pe un traseu muntos.

Portofino

Portofino este un sat de pescari de pe coasta Rivierei Italiene, la sud-est de orasul Genova. Construita in jurul portului cu acelasi nume, aceasta asezare a devenit incepand cu secolul al XIX-lea o destinatie preferata pentru mediile aristocratice din Europa iar in prezent este o statiune luxoasa si renumita.

Cum puteti ghici, preturile din localuri si magazine sunt pe masura renumelui orasului 🙂

La intoarcerea catre Genova, am avut ocazia sa vedem si delfini jucausi care inotau in paralel cu barca.

Dupa cum spuneam, cat am stat in Genova, a plouat aproape zilnic (s-a nimerit sa fie chiar un cod galben), dar asta nu ne-a impiedicat sa ne plimbam si sa vedem multe locuri din oras.

Piazza San Lorenzo

In Piata San Lorenzo se gaseste catedrala cu acelasi nume, cea mai importanta biserica din Genova,  construita in jurul anului 1098 pe o bazilica anterioara din secolele V – VI si extinsa de-a lungul secolelor.

Piazza Giacomo Matteotti e  Palazzo Ducale (Doge’s Palace)

Piazza Matteotti este situata in cartierul Molo la marginea centrului istoric al orasului si este una dintre pietele principale din Genova, fiind fosta resedinta a dogilor Republicii Genova.

A fost construita partial in anul 1298 dar zona Pietei Matteotti de astazi a fost locuita inca din vremea romanilor, dovada fiind descoperirea in timpul unor sapaturi a unui domus roman datand din secolul I i.Hr.

Palatul Dogilor este principala institutie culturala si unul dintre cele mai vizitate obiective turistice are orasului. Gazduieste diverse expozitii, galerii de arta si evenimente culturale.

Piazza Ferrari

Piazza Ferrari este principala piata din Genova si este situata in inima orasului, intre centrul istoric si cel modern. Piata este renumia pentru fantana arteziana aflata in mijloc, inconjurata de cladiri istorice, ce dateaza din secolul al XIX-lea.

Porta Soprana

Construita la jumatatea secolului al XII-lea, Poarta Soprana este un simbol al orasului si un important obiectiv turistic. A fost principala cale de acces catre orasul antic dinspre est si se remarca prin cele doua turnuri inalte, care pot fi vazute de la distanta.

Casa di Cristoforo Colombo

Genova este locul de nastere al exploratorului Cristofor Columb si aproape de Poarta Soprana gasim casa in care a trait acesta in copilarie.

Imediat dupa casa lui Cristofor Columb se afla Ruinele Manastirii Sfantul Andrei (Chiostro di Sant’Andrea), fondata in secolul al XII-lea. Aici se organizeaza spectacole in aer liber.

Via Garibaldi

Via Garibaldi, se numara printre strazile pietonale principale din Genova si este una dintre cele mai mari din centrul istoric. Mergand de-a lungul Via Garibaldi puteti savura frumusetea straveche a acestui oras minunat cu palatele sale elegante si impunatoare ale bogatilor aristocrati genovezi.

„Strada Nuova” (in prezent Via Garibaldi) si „Palazzo dei Rolli” din Genova au fost inscrise in anul 2006 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Esplanada Castelletto (Spianata Castelletto)

Cel mai bun loc de a vedea Genova de la inaltime este Esplanada Castelletto, un deal deasupra centrului istoric. Se poate urca aici cu ajutorul unui funicular care poate fi luat din Piata Portello, situata la cativa pasi de Via Garibaldi. Urcarea este gratuita doar pentru localnici, pretul unui bilet pentru turisti este de 2 Eur.

Cam atat despre Genova. Pe data viitoare!