Insula Corfu între mit și istorie

“Este adevărat că unele țări ne invită să descoperim înțelepciune sau peisaje, însă Grecia ne oferă ceva mult mai important: puterea de a ne descoperi pe noi înșine” – Lawrence Durrel
Potrivit mitologiei grecești, numele de Corfu ( Kerkyra în limba greacă) provine de la numele nimfei Korkira. Zeul mărilor, Poseidon, s-a îndragostit de nimfa, a rapit-o si a dus-o în insula. Homer a fost cel dintâi care a consemnat frumusețile insulei, amintind în opera sa Odiseea că Ulise a fost găsit , aruncat de furtună, pe tărmul acestei insule paradesiacă, cea mai verde dintre insulele grecești.
Amalgam de frumuseți naturale și obiective caracteristice zonei, Corfu se întinde în partea de nord a Mării Ionice.

Frumoasa insulă este cea mai cunoscută regiune a Greciei și cu precădere cea mai solicitată destinație de vacanță. O simplă plimbare de-a lungul zonei dezvăluie flori salbatice, lacuri întinse, biserici izolate precum şi clădiri veneţiene. Acoperită de plantaţii de măslini, chiparoşi si lămâi, soarele, nisipul fin şi marea albastră sunt motive irezistibile pentru care zeci de mii de turişti din întreaga lume vin şi revin aici în fiecare an.
Istoria regiunii este de asemenea palpitantă, datorită succesiunii permanente a conducătorilor străini. De-alungul secolelor, romanii, veneţienii, francezii şi englezii au încercat să pună stăpânire pe această insulă. Aşadar, urmele diferitelor culturi se regăsesc astăzi în arhitectura locurilor, vizitarea insulei putând fii echivalată cu o incursiune în cultura şi istoria Europei.
Palate, fortăreţe, muzee, librării, biserici ( de remarcat Biserica Sf.Spiridon-patronul insulei), interesante clădiri deschise vizitatorilor precum şi case particulare, situri arheologice sau plantaţii de măslini se îmbină neaşteptat, într-un puzzle pe care fiecare vizitator în parte îl desluşeşte într-un final.

Daca vă decideţi să vizitaţi insula grecească pregătiţi-vă pentru o experienţă fără precedent. Este insula miracolelor, unde la fiecare pas decorul se schimbă, fără a afecta armonia care domneşte.
Insula se bucură de o climă mediteraneană cu ierni blânde şi veri revigorante.

Punctul de start al turului îl constituie palatul construit de împărăteasa Elisabeta a Austriei (Sissi), astăzi transformat într-un cazino. Se continuă cu vizitarea mănăstirii Vlacherna, care datează din secolul al XIII-lea, după care peninsula Kanoni, care oferă ochiului o panoramare superbă a insulei vecine Pondikoniossi. Urmează croaziera de-alungul coastei pentru a descoperiInsula Vidos, cu flora şi fauna parte, oraşul Corfu şi superba plaja din Glyfada.
La doar 25 de minute de mers pe mare descoperim peştera Mourtos, unde s-a ascuns flota grecească în timpul celui de-al doilea război mondial, iar la următoarea oprire întâlnim minunatul golf, acolo unde s-a turnat filmul « Laguna albastră ».

Un articol de George Vasiliu

Sursa: ghidturciagrecia.ro