Daca urmariti drumul care pleaca din Selciuc si merge spre Efes si Kusadasi pe partea dreapta, la o distanta de 200 m de mers dinspre Muzeul Efes din Selciu catre moscheea Isa Bey veti intalni un sant care primavara arata ca un bazin cu apa dar deasupra caruia in alte vremuri se inalta Templul Zeitei Artemis. Templul Artemis a jucat un rol de o extrema importanta pentru viata sociala si religioasa a orasului Efes. Exista convingerea ca acest templu a fost construit pentru prima data de catre Amazoane. Chersiphron, Metagene si Pacanius care au imaginat sisteme ingenioase pentru transportul grelelor coloane monolite si arhitravelor masive ce inconjurau capitelurile; arhitectii Paeonios si Demetrios au terminat constructia, care (dupa cum ne spune Pliniu cel Batran), a durat 220 de ani; a inceput in preajma anului 650 i.Hr., templul a fost inaugurat in 430 i.Hr. CelebrulPliniu cel Batran spunea ca de-a lungul istoriei sale, acest templu a fost sefuit de sapte ori. Templul a fost construit deasupra unei mlastini, in ipoteza justificata ca subsolul moale ar absorbi vibratiile in caz de cutremure.
Pe fundul unei gropi adanci s-au fixat, unul langa altul, trunchiuri de stejar, arsi la suprafata, fiind astfel tratati impotriva putrezirii. Sirul dublu de 127 de coloane de marmura alba inalt de 18 metri care inconjurau altarul cu statuia zeitei, trebuiau sa aminteasca (spune legenda) de cei 127 de principi care s-au ruinat pentru a ridica templul. Templul era construit cu o lungime de 425 fit (105 m) si latimea de 220 fit (51 m).
Plafoanele si structura de sustinere erau din lemn de cedru mirositor, usile ale sanctuarului erau din lemn de chiparos, partial aurite si acoperite cu picturi in mai multe culori. Zeita Artemis insasi era reprezentata de o statuie sculptata dintr-un butuc de vita de vie, inalta de 2 metri, impodobita cu aur si argint. Templul care dateaza din aceasta perioada arhaica, a fost incendiat in anul 356 d.Hr. de un nebun originar din partile orasului Salonic, pe nume Herostatus, in convingerea lui ca va deveni celebru pe aceasta cale. Lemnul a ars, coloanele au plesnit datorita flacarilor. Numai statuia zeitei Artemis a ramas intacta.
Grecii superstitiosi au vazut in acest lucru un miracol si au hotarat sa reconstruiasca imediat templul. Intreaga natiune a participat la acest efort.
Locuitorii din Efes au fost intrebati: “de ce zeita voastra nu a facut nimic pentru a proteja templul de incendiu?” la care ei au raspuns: “pentru ca zeita noastra plecase la Pella sa asiste la nasterea lui Alexandru cel Mare “. In anul 334 i.Hr. cand Alexandru cel Mare i-a invins pe persi, a mers la Efes si a fost foarte impresionat. A oganizat o minunata parada militara in cinstea zeilor si a promis celor din Efes ca va acoperi toate cheltuielile care se vor face pentru templul zeitei Artemis. Dar locuitorii din Efes renumiti pentru mandria lor, au refuzat raspunzand cu multa delicatete: “Un zeu ca maria voastra nu-i sade bine sa faca un templu altui zeu”- ceea ce l-a impresionat placut pe Alexandru cel Mare.
Apoi, sub conducerea arhitectului Cheirocrates, a vazut lumina zilei un nou templu al zeitei Artemis, si mai mare decat cel vechi, cu dimensiunile de 125 de metri lungime si 65 de metri latime, care i-a adus celebritatea datorita careia este considerat una dintre cele sapte minuni ale lumii antice. Acest maret templu a ramas in picioare pana in anul 111 d.Hr. Din pacate in anul 263 d.Hr a fost distrus complet de catre invadatorii goti. Nu a mai fost reconstruit pentru ca influenta crestinismului se instalase si deja toate vestigiile credintelor pagane fusesera demolate sau transformate in biserici. Majoritatea coloanelor din marmura ramase dupa demolari au fost trimise la Istanbul si utilizate pentru reconstructia bisericii Sf.Sofia. Cele cateva piese ramase din vechiul templu au fost descoperite de arheologi englezi dupa cercetari indelungate si sunt expuse momentan la British Museum. Piesele confectionate din aur si bronz sunt expuse azi in Muzeul de Arheologie din Istanbul si in Muzeul de la Efes din Selciuc. Din acest loc se pot vedea Moscheea Isa Bey si Biserica Sf. Ioan Evanghelistul de pe dealul Ayasuluk. In spatele acestora se afla vechea cetate bizantina.
Un articol de George Vasiliu
Sursa: ghidturciagrecia.ro