Fost Ducat pe vremea Imperiului Austriac, Bucovina, aflata in nordul Moldovei, la granita cu Ucraina, ofera calatorului privelisti de o rara frumusete, precum si o serie de monumente arhitectonice de o inestimabila valoare, parte a patrimoniului cultural universal.
Bucovina reprezinta locul ideal pentru calatorul dornic de recreere in natura, dar si de cunoastere. Natura generoasa este completata de manastirile construite de mari domnitori si boieri moldoveni (Musatinii, Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare, Petru Rares, Stefan Tomsa, Alexandru Lapusneanu, Familia Movilestilor etc), fiecare recunoscuta, printre altele, dupa o culoare specifica: albastru de Voronet, rosul de Humor, verdele de Sucevita sau galbenul de Moldovita.
Drumul de la o manastire la alta, cu un scurt popas in casele primitoare ale bucovinenilor, reprezinta nu numai un periplu prin istorie, ci si o bucurie a simturilor. Bucovina reprezinta o regiune ce poate fi vizitata oricand, caracteristicile climatice oferind in fiecare anotimp in parte atractii turistice de o mare diversitate. Perioada Sfintelor Pasti, Sfanta Maria (15 august) sau hramurile manastirilor sunt evenimente speciale.
Bucovina este trecuta in catalogul UNESCO – Mari monumente ale lumii.
Manastirea Bogdana construita in jurul anului 1360, este prima constructie religioasa de piatra din Moldova, pastrata in forma ei originala, considerata un adevarat document de nastere a arhitecturii Moldovei.
Manastirea Voronet, construita de domnitorul Stefan cel Mare, cu hramul Sfantului Gheorghe, a fost construita pe locul unui vechi schit de lemn, unde, conform traditiei, a trait Daniil Sihastru. Pisania bisericii (inscriptie sculptata in piatra) arata ca lucrarile de constructie au durat patru luni, terminandu-se in anul 1488. Originalitatea artistului care a pictat-o consta si in curajul introducerii unor elemente de peisaj local, precum instrumente muzicale specifice, vesminte populare, totul pe un fond de albastru ce a nascut sintagma “albastru de Voronet”, nuanta a carui compozitie a fost o surpriza pana astazi. Acum se stie ca la baza albastrului a stat azuritul, ce nu se gaseste nativ in Romania si avand in vedere suprafata mare pictata cu albastru, ridicarea bisericii a costat probabil o avere. Se spune ca nuanta acestui albastru este identica cu cea a cerului Bucovinei dintr-o anumita perioada a anului, la culesul strugurilor.
Prima ctitorie a domnitorului Stefan cel Mare a fost insa Manastirea Putna, la 1466, destinata a fi resedinta familiei. In timp, Manastirea Putna a devenit un insemnat centru cultural si artistic al tarii. Legenda spune ca locul pe care s-a construitManastirea Putna a fost stabilit de domnitor prin tragerea cu arcul de pe un varf de munte. Unde a cazut sageata, acolo s-a construit manastirea.
Spatiul bucovinean nu se termina aici, ci continua cu manastirile Sucevita, Moldovita, Arbore, Dragomirna, Humor, toate fiind nu numai impresionante lacasuri arhitectonice romanesti, dar si inestimabile muzee medievale ce adapostesc inscrisuri, obiecte de cult si icoane de mare pret.
Un articol de George Vasiliu
Sursa: ghidturciagrecia.ro