Insule de vizitat in Dodecaneze

Tilos este refugiul absolut daca preferati placeri simple. Distanta mare la care se afla, aproximativ doua ore de calatorie cu ferryboat-ul din Rhodos, cel mai apropiat port, a descurajat dezvoltarea turismului de masa. Dar, daca ati ajuns aici, sunteti intampinati cu bratele deschise si nu va trece mult pana cand veti fi salutati de localnici pe strada. Portul si orasul principal este Livadia, unde exista cateva locuri de cazare si alte cateva excelente taverne de luat masa. Exista o mica plaja cu pietris si o multime de carari care duc pana la golfurile raspandite pe coasta. Puteti lua autobuzul ce leaga orasul Livadia de Megalo Horio (Orasul Mare), aflat la baza ruinelor unui castel venetian.
Primii locuitori ai insulei au fost pelasgienii, urmati apoi de catre dorieni ce si-au facut aparitia pe insula pe la 1100 i.Hr. Gelon si Ieron, tiranii de la Siracuza, erau originari din Tilos.

Nissiros o insula vulcanica, este destinatia perfecta in cazul cand doriti sa va rupeti de tot si de toate. O puteti vizita si facand o excursie de o zi cu plecarea din insula Kos. Dupa legenda, insula Nissiros (Nisyros), a luat nastere din stanca imensa pe carePoseidon a aruncat-o din Kos pentru a-l ucide pe gigantul Polybotes. Cei dintai locuitori al insulei, au fost carienii. Insula si-a pastrat libertatea in toata perioada bizantina, pana cand a fost distrusa de turci, in anul 1457. Nissiros este o insula impadurita si marginita de plaje incantatoare. Cu exceptia vulcanului mai pot fi vizitate: Acropola, castelul Cavalerilor, Cetatea Bizantina si Manastirea Sfintei Cruci (Stavros). Motive de delectare ceva mai conventionale veti gasi in micutul port Mandraki, cu labirintul sau de stradute inguste.

Symi mica insula, situata la nord vest de insula Rhodos are un singur oras principal si cateva sate raspandite, a avut candva mai multi locuitori decat Rhodosul. In perioada sa de glorie dintre secolul al XVII-lea si al XIX-lea, cand insula prospera datoritapescuitului de bureti si a constructiei de nave, aici locuiau aproximativ 30000 de oameni. Astazi, numarul locuitorilor este de mai putin din a zecea parte din acel numar, dar creste in timpul sezonului de vara, odata cu sosirea turistilor. In portul dinorasul Symi toate magazinele au la vanzare o multime de bureti. Ultimele vestigii ale industriei constructoare de nave se pot vedea dupa unul dintre colturile portului principal, pe drumul ce duce la plaja mica a orasului. Daca doriti sa vedeti cat de bogata era candva aceasta insula, urcati cele 357 de trepte ale scarii abrupte Kalistrata, ce porneste din zona portului, denumita Gialos si urca pana la orasul de sus, Chora. Pe ambele parti ale strazii, exista vile neoclasice care impodobeau candva tot orasul. Din pacate, multe dintre ele sunt acum in ruina, imposibil de renovat, dar exista si unele care au fost reparate datorita noii bunastari pe care turismul a adus-o pe insula. Manastirea Moni Taxiarchis Michail Panormitis se afla in extremitatea sudica in Golful Panormitis. Manastirea dateaza din secolul al XVII-lea si aici exista un mic muzeu si o biserica, punctul de interes il reprezinta icoana Arhanghelului Mihail, sfantul protector al insulei. Orasul Symi, este construit in amfiteatru la picioarele unei fortarete medievale asezata pe locul acropolei antice.
Daca doriti sa cumparati bureti, tineti minte ca buretii de cea mai buna calitate sunt inchisi la culoare (adica nu sunt decolorati chimic) si au un numar mare de gauri, cei cu mai putine gauri se faramiteaza.

Un articol de George Vasiliu

Sursa: ghidturciagrecia.ro