Aproape de Veliko Tarnovo, printre dealuri pitoresti, pe un platou inalt, se afla stravechiul sat Arbanasi. Si azi pasind pe stradutele pietruite ale acestui loc magic, inca simtim atmosfera vremurilor trecute, prezenta prin bisericile bogat decorate cu fresce, cu icoane si sculpturi in lemn, prin casele monumentale, imprejmuite cu ziduri inalte de piatra. Arbanasi numit inca din vechime Yaylak ( de la “pajiste” in lb. turca “pasune”), Arnavudkyoy (de la “sat albanez” in lb. turca) si Arvanitahori – “sat albanez” in lb. greaca, are o bogata istorie culturala.
Exista legende inca din perioada celui de-al doilea Tarat Bulgar, dar primele dovezi scrise despre asezare, dateaza de la inceputul secolului al XVI-lea, cand devine proprietatea Marelui Vizir, Rustem Pasa. De aceea, Arbanasi se transforma intr-un sat cu statut special si devine un loc atractiv, populatia fiind de origine albaneza, bulgara, greaca si valaha, in principal negustori, aici traind si reprezentanti ai familiilor din aristocratia balcanica si bizantina. Arbanascenii devin cunoscuti inca de la inceputul secolului al XVII-lea, participand la comertul international, deosebit de intense fiind contactele cu Transilvania, faima lor ajungand pana la Bagdad, in India si Persia.
Negustorii imbogatiti rapid intretin legaturi stranse cu Principatele Dunarene. Adesea cumpara mosii in Tara Romaneasca, iarBucurestiul devine locul lor preferat de resedinta. In sat se dezvolta mestesuguri precum: tinichigeria, croitoria, vopsitoria, cizmaria, giuvaiergia si altele. Situatia economica buna din Arbanasi si legaturile stranse cu Patriarhia de la Constantinopol, permit construirea, in interval de 150 de ani a 5 biserici:Nasterea Domnului; Sfantul Dumitru; Sfantul Gheorghe; Sfantul Atanasie; Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil si a 2 manastiri:Sfantul Nicolae si Adormirea Maicii Domnului. Intreprinzatorii bogati din Arbanasi voiau ca bisericile lor sa fie reprezentative. Pentru inceput, micile bisericute au fost transformate si decorate in etape, cu pridvor, cu paraclis si galerie. Frescele, indicau legaturi stranse cu Athosul, cu scoala italo-cretana, cu Epirul, cu Tara Romaneasca si Moldova, iar picturile au fost realizate intr-o armonie de culori contrastante, impresionante prin efect. Si astazi se mai pastreaza unele case ale locuitorilor bogati din sat, construite in secolele XVII-XVIII.
Casele – cetati sunt inconjurate de ziduri inalte de piatra. Modeste si severe ca aspect exterior, fara balcoane si verande, cu grilaje la ferestre si la usi exterioare puternic ferecate, casa din Arbanasi impresioneaza prin bogatia si opulenta interiorului. Toate aceste obiective, in armonie cu frumusetea naturii, creeaza o atmosfera unica la Arbanasi. In anul 1921 Arbanasi, a fost declarata statiune turistica, in baza decretului regal iar in anul 2000 a primit statutul de asezamant istoric de importanta nationala.
Si daca veniti aici, pentru a deveni o parte din aceasta magie, nu uitati sa beti apa din fantana Kokonska, construita in anul 1876 de Mehmed Aga Said, pe frontispiciul caruia s-a scris cu litere in relief, in araba veche: “Cine o priveste si bea, va primi lumina in ochi si in suflet”.
Un articol de George Vasiliu
Sursa: ghidturciagrecia.ro