Insulele Canare – Gran Canaria

Anul trecut am decis sa vizitam Insulele Canare – ok, nu chiar toate, ci doua dintre ele: Gran Canaria si Tenerife. Am ales pentru aceasta excursie o perioada de doua saptamani la sfarsitul lui mai, inceputul lui iunie. M-am tot uitat cam care sunt pe temperaturile si am ales perioada asftel incat sa fie cat mai placuta pentru plimbarile pe insule. Planul a fost sa impartim sederea in doua, prima jumatate a concediului sa stam in Gran Canaria si a doua jumatate in Tenerife, incercand de aici sa vedem si celelalte insulele mai importante cu avionul sau feribotul (La Gomera, La Palma, Fuerteventura, Lanzarote), lucru pe care din pacate nu l-am reusit, din lipsa de timp.

Voi descrie aici obiectivele / locurile pe care le-am vizitat in Gran Canaria, urmand ca in urmatorul articol sa prezint si Tenerife.

Dupa un zbor de 8 ore si jumatate (cu tot cu timpul de escala in Lisabona) am ajuns in aeroportul din Gran Canaria. Inchiriasem deja masina prin holidayautos.com pentru a ne asigura ca o avem disponibila cand ajungem dar cand ne-am dus sa o ridicam am constatat ca asigurarea facuta prin ei (holidayautos.com) nu e recunoscuta de cei de la Thrifty car rental. Pentru a evita blocarea pe card a unei sume mari de bani (aproximativ 700 EUR), am fost nevoiti sa cumparam o noua asigurare de la ei (bine de stiut pe viitor ☺).

Drumul pana la hotelul unde am fost cazati din statiunea Maspalomas (IFA Faro Hotel) l-am facut cam in 30 de minute pe autostrada. Cu mijloacele de transport in comun ne-ar fi luat mai mult de o ora, fiind unul dintre motivele pentru care am ales sa inchiriem masina.

Recomand un hotel cat mai aproape de plaja pentru a profita la maxim de plimbarile pe faleza si de restaurantele cu vedere la ocean.

Dunele din Maspalomas

De la hotel am ajuns pe jos, trecand pe langa plaja din Maspalomas, la faimoasele dune de nisip. Se ajunge in aproximativ jumatate de ora de la hotelul IFA Faro, insa plimbarea ne-a luat aproximativ doua ore, dus-intors, timp in care ne-am aventurat pe cele mai inalte dune de nisip.

Din 1897 acestea sunt considerate rezervatie naturala incercandu-se astfel protejarea lor. Se pare ca dunele s-au format din nisipul de pe fundul oceanului, in timpul ultimei ere glaciare, cand vantul a suflat nisipul spre coasta insulei.

Cruz de Tejeda

Cruz de Tejeda este o cruce de piatra care indica centrul geografic al insulei Gran Canaria. De aici se poate observa varful sacru al Roque Bentayga, care a fost centrul religios al primilor locuitori ai insulei si Roque Nublo, un monolit imens de roca bazaltica, considerat un simbol al insulei.

Locul este cautat de turisti datorita numeroaselor tarabe de suveniruri, dar cand am ajuns noi era destul de tarziu si erau inchise. Ne-am multumit cu o bere la unul din restaurantele din zona si am plecat mai departe.

Fataga

Satul isi are originea cu mai mult de 2000 de ani in urma, cand zona a fost locuita de localnicii Guanche, Acum face parte din lista Patrimoniului Mondial UNESCO fiind o destinație turistica populara.

Datorita aleilor sale inguste pavate cu pietre și a caselor istorice, este unul dintre cele mai frumoase sate montane ale insulei Gran Canaria, fiind situat la o altitudine 600 m deasupra nivelului marii, intr-o zona cunoscuta sub numele de “valea celor o mie de palmieri”.

Biserica orasului, dedicata Sfantului José, a fost construita în 1880.

Palmitos Park

Nu trebuie ratat 🙂 Parcul Palmitos se afla la aproxiativ 10 km de statiunea Maspalomas si se intinde pe o suprafata de aproximativ 20 ha.

Atractiile principale ale parcului sunt: Delfinariul, Expozitia de papagali, Aquarium-ul, Gradina Botanica si Spectacolul cu pasari exotice.

La sfarsitul spectacolului de la Delfinariu, contra cost, puteti experimenta ceea ce ei numesc “swim with the dolphins”, cand puteti practic pune mana pe delfini si face poze cu acestia.

Parcul este destul de mare si va poate lua cateva ore bune parcurgerea lui, deci, este indicat sa incepeti vizita cat mai de dimineata.

Puerto de Mogán

Numit si “Mica Venetie” datorita canalului care leaga marina de portul de pescuit, Mogan este un mic sat de pescari si statiune turistica. Aici va puteti plimba pe stradutele inguste si incerca mancarea traditionala la restaurantele din port sau de pa plaja.

Roque Nublo

Roque Nublo este o roca bazaltica, formata acum 4,5 milioane de ani in urma unei erupții vulcanice. Roque Nublo are 67 m inalțime, iar varful sau este la o altitudine de 1.813 m deasupra nivelului marii.

Roque Nublo este un simbol natural al insulei Gran Canaria, care nu trebuie ratat odata ce ati ajuns pe aici. Daca sunteti amatori de trasee montane, va puteti face placerea urcand timp de jumatate ora din parcarea de pe marginea drumului pana pe platou, la Roque Nublo. De aici, daca este senin, puteti vedea varful Vulcanului El Teide din Tenerife, care, cu o inaltime de 3.718 metri, este cel mai inalt varf din Spania.

Daca aveti timp si pentru plaja (noi nu prea am avut), va recomand Playa Taurito, Playa de Amadores, Puerto Rico beach.

Exista o varietate de restaurante pe insula asa ca am avut multe optiuni de incercat, insa voi recomanda doua dintre ele, care ne-au placut cel mai mult : Velero Casa Antonio, situat in Maspalomas, chiar pe plaja si avand specific mediteranean, in special peste proaspat pescuit. Iar celelalalt este Time Maspalomas, de asemenea cu mancare gustoasa, predilect bucatarie italiana. Cu servire si preturi foarte bune la ambele.

Dupa sase zile in Gran Canaria, ne-am indreptat spre urmatoare destinatie, Tenereife, despre care puteti citi aici.