Turist in Piatra Neamt

Inca din prima zi petrecuta in Piatra Neamt, ca turist, constati ca acest orasel inconjurat de munti are totul: Ceahlaul cu o altitudine de pana la 1907 de metri, raul Bistrita si lacul Batca Doamnei, partia de schi Cozla, patinoarul, strandul si hipodromul din cadrul Complexului de agrement local, muzeul de Cucuteni, Teatrul Tineretului, Turnul lui Stefan cel Mare, siturile arheologice, casa in care a locuit Calistrat Hogas, locuri de promenada frumos ingrijite, localuri de tot felul etc. Pe langa toate acestea se pot adauga aerul curat, locurile publice largi, luminoase, atent gospodarite, cladirile sau zonele istorice conservate sau restaurate. Tot acest patrimoniu ii confera micutului oras aerul turistic alaturi de sentimentul de relaxare si buna-voie. Fosta asezare dacica, cu o bogata istorie, cultura si relief aparte, Piatra-Neamt se poate numi pe buna dreptate Perla Moldovei.

Orasul caruia i se spunea candva, simplu, Piatra, are astazi nu mai mult de 85.000 de locuitori, este inconjurat de munti si situat pe malul raului Bistrita, mentionat istoric pentru prima oara in perioada medievala, sub numele Kamena (piatra, in limba rusa). De-a lungul istoriei, a devenit un reper in regiune din punct de vedere politic si cultural, iar incepand cu anul 1453 capatand si statutul de targ domnesc.

Inainte de a povesti mai multe despre ce am vazut si ce mi-a placut in Piatra, poate ar trebui sa spun cateva cuvinte si despre regiunea in care se afla orasul. In primul rand, judetul Neamt, a carui resedinta este orasul Piatra-Neamt, se afla la granita cu Harghita, Suceava si Iasi. In judet sunt de vizitat o multime de manastiri cunoscute si frumoase, locuri de pelerinaj in cautarea linistii sufletesti sau poate pur si simplu pentru imbogatirea spirituala, Agapia, Bistrita, manastirea Neamt si foarte aproape de aceasta, schitul Braniste, apoi manastirea Secu, Varatec, Horaita (cu schitul Horaicioara, retras in linistea padurii), manastirea Petru Voda, Sihastria si altele. Judetul Neamt se mai poate mandri si cu scriitori de seama care s-au perindat sau au trait aici, lasand in urma un tezaur nepretuit al culturii romanesti: Ion Creanga, Alexandru Vlahuta, Mihail Sadoveanu, Vasile Conta si multi altii.

In oras, pentru inceput, recomand o scurta plimbare catre Colibele Haiducilor si Gospodine… Ei, acolo, nu va asteptati chiar sa va intampine haiduci si crasmarite de pe vremuri. Ambele obiective sunt de fapt localuri rustice, traditionale, bine-cunoscute de catre localnici, dar cautate si de cei care sunt in trecere. Sunt pozitionate aproape de centru – Colibele, la baza muntelui Cozla, iar terasa Gospodinelor catre varf, insa pana acolo, plimbarea pe jos nu dureaza mai mult de 15 minute. Tot la poale se afla si Parcul Cozla, vechi de un secol, cu o mica gradina zoologica. La restaurantul Colibele Haiducilor se poate poposi pentru a servi ceva traditional romanesc si pentru cadrul deosebit,  haiducesc. Urcand spre culme se ajunge la cercul Gospodinelor, un alt local vechi, rustic, cu ambianta aceea tipic romaneasca, ramasa nealterata dinainte de revolutie. Daca pentru unii sunt asteptari mari legate de bucatarie sau servire, eu o sa precizez ca nu pentru asta trebuie sa mergeti, ci mai mult pentru simpla drumetie prin padure, pentru privelistea minunata de acolo, pentru a putea admira intregul oras, imprejurimile, muntii si lacul Batca Doamnei. Pe de alta parte, cu siguranta, pentru cei care s-au nascut si au copilarit in Piatra, dar in prezent se afla departe de locul natal, natura dimpreuna cu localurile  reprezinta locuri dragi, de suflet, care le trezesc o anume nostalgie. Desi in oras se vad clar investitiile in imbunatarirea aspectului in general, obiectivele de mai inainte, aflate sub capital privat, nu au avut parte de o prea mare atentie de-a lungul anilor.

O alta modalitate de a va bucura de panorama frumoasa a orasului este plimbarea cu telegondola, aceasta fiind una dintre investitiile relativ recente din oras, fiind inaugurata in 2008. Se porneste de la Gara, de sub poalele muntelui Pietricica, si in cateva minute se ajunge pe varful Cozla. Sus a fost amenajata partia de schi Cozla, de nivel mediu, pentru care exista si instalatia de telescaun. Si in celelalte perioade ale anului, peisajul este deosebit, iar pe platforma sunt cateva terase si restaurantul Popasul Haiducilor. Mai departe, imaginile din telegondola si din varf vorbesc de la sine.

Dupa ce va intoarceti, trebuie sa va opriti la km 0 al orasului, Piata Libertatii, care este deosebita si incarcata de frumusete si cultura. Aici se pot admira complexul arhitectural Curtea Domneasca, cu portiuni din zidurile vechi, Turnul-Clopotnita al lui Stefan cel Mare, Biserica Sf. Ioan, Muzeul de Cucuteni, o cladire cu arhitectura deosebita, locul unde se pare ca s-au depus cele mai mari eforturi de studiu din tara noastra aferente civilizatiei presitorice europene. Tot in Piata Libertatii este si unul dintre liceele de prestigiu din oras, Colegiul Petru Rares. Langa liceu, in urma cu 3 ani s-au facut sapaturi arheologice care au dezvaluit publicului alte vestigii datate din secolul 15, reprezentand zidurile arse ale unui beci domnesc. Despre Turnul lui Stefan, pana nu demult cea mai inalta constructie a orasului, exista mentiuni ce plaseaza inceputurile in perioada 1468-1475, iar cu exceptia ceasului, acesta isi pastreaza semet originalitatea, fiind punctul central de atractie al pietei.

In sarbatorile importante, cum ar fi Pastele si Craciunul, orasul este frumos decorat cu beculete si figurine care amplifica starea de sarbatoare si frumusetea locului.

Mai recomand in oras sa colindati prin centru pentru a descoperi si cateva magazine dragute cu haine de dama, barbatesti, pantofi de calitate, deosebiti si in general lucruri care te atrag din vitrina. In Piatra exista si mallul Galleria, unde fireste se regasesc cateva dintre brandurile cunoscute de haine, incaltaminte, electronice si altele, dar daca ajungeti aici, delectati-va cu un ceai sau o cafea la subsol, in ”Odaia cu Ceai”, un local vintage, micut si intim. Peste drum de mall am vazut ca este si un parc de distractii, cu tot felul de jocuri, carusele, diverse pentru copii, dar si pentru cei mari.

Ar mai fi lucruri de povestit despre Piatra Neamt si imprejurimile sale, cu siguranta este un oras care are mai multe de oferit decat ce am reusit eu sa descopar, insa poate ca lucrurile descrise mai sus sunt suficiente pentru a intari inca o data convingerea ca avem multe locuri frumoase de vizitat si redescoperit, fie ca sunt orase sau este vorba despre natura.